Foto: Scanpix

Portugal blåste Vera på sången: ”Jättetråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Många satt klistrade framför TV under tisdagens rysarmatch i hopp om att Sverige skulle gå vidare till VM men också för att se västeråsaren Vera Guita sjunga innan matchen. Men tji fick vi.

I sista minuten ändrades det och gymnasieläraren från Västerås, med rötter i Portugal, fick inte sjunga Portugals nationalsång istället hördes bara spelarnas dova stämmor. Den sångare som sjöng Sveriges nationalsång, Tommy Körberg, hördes däremot över hela arenan.

”Det var inget svenskt beslut” skriver Vera Guita på hennes facebooksida, men vill där inte gå in närmare på vad som gjorde att hennes insats inte blev av.

VM-kvalet i fotboll 2012-2013

Portugal vägrade

När Tvärsnytt tar kontakt med Camilla Hagman, kommunikationschef på svenska fotbollsförbundet, så kommer förklaringen. Portugal hade kort innan avspark ändrat sig och ville istället för Vera Guitas sång få sin nationalsång spelad av en CD-skiva.

– De vägrade att låta Vera sjunga. Varför vet vi faktiskt inte. Vi blev faktiskt lite tagna på sängen, berättar Camilla Hagman.

– Vi har haft många möten med Portugals fotbollsförbund inför matchen och då var det ingen som reagerade. Men när portugiserna ändrade sig i sista stund började FIFA-delegaten vackla och då fick inte Vera sjunga.

Beklagar det som hände

Hagman beklagar det som hände. Inte minst å Vera Guitas vägnar.

– Det som hände är jättetråkigt, inte minst för Vera själv. Vi såg verkligen fram mot hennes framträdande och hennes sång lät jättebra. Det blev inte som vi hade önskat, säger Hagman.

Tvärsnytt har försökt nå Vera Guita under dagen men utan framgång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM-kvalet i fotboll 2012-2013

Mer i ämnet