Grundskolans huvuduppdrag krockar under pandemin

Publicerad

Som arbetsgivare ska skolans huvudman se till arbetsmiljön för lärare och elever, man ska alltså kunna gå till skolan utan att oroa sig för att bli smittad. Men samtidigt ansvarar huvudmannen för att skolor hålls öppna och att verksamheten bedrivs med hög kvalitet.

Två uppdrag som ibland krockar, menar Michael Fredqvist, verksamhetsutvecklare för grundskolorna i Västerås stad.

Inom skolvärlden är det många som oroas över smittspridning. Det kan handla om trånga lokaler och om att det kan vara svårt med tillräckligt många handfat för handtvätt.

– Det där ser ju lite olika ut från skola till skola, men vissa skolor har tillexempel väldigt trånga korridorer som gör det omöjligt att passera varandra med avstånd när man passerar, säger Michael Fredqvist.

Under det senatser året har Michael Fredqvist fungerat som coronakoordinator för Västerås stads grundskolor och han har haft dagliga kontakter med regionens smittskydd.

– Det hade varit skönt med tydligare regler, som de som gäller för restauranger och butiker. För skolan gäller reglerna om avstånd till exempel bara OM de är möjliga att hålla, säger Michael Fredqvist.

I klippet berättar Fredqvist om vilka åtgärder en skola kan vidta och när det är tillåtet att hålla sitt barn hemma från skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.