Foto: Melker Blomberg/SVT

Föräldrar håller barn hemma från skolan – hotas med vite: ”Katastrofalt”

Uppdaterad
Publicerad

Läraren Elisa Bastiani är ordförande för föreningen ”Covid-19, Skola och Barn”, som kartlägger smittspridningen på landets skolor. Föräldrar som är med har anmälts och hotats med vite för att barnen hålls hemma från skolan.

– Det är katastrofalt. Jag har inga andra ord för att förklara vad jag känner för familjerna, säger Elisa Bastiani.

Enligt Elisa Bastiani handlar det vanligtvis om familjer där det finns en i familjen som är allvarligt sjuk eller tillhör en riskgrupp. För att inte riskera att få in smittan i familjen håller de sina barn hemma från skolan, vilket bryter mot skolplikten i Sverige.

– I första hand så vill vi ha barnen i skolan skyddade. Är inte det möjligt på grund av till exempel resursmässiga problem så kan man använda digital undervisning som plan B. Nu är det så att du antingen skickar ditt barn till skolan och riskerar smitta, eller så begår du något brottsligt enligt lagen, säger Elisa Bastiani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.