Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vicki Skure-Eriksson (C) berättar att det finns en boendelösning som hon hoppas kommer gå i lås inom kort. Foto: SVT

Vicki Skure-Eriksson (C) om stängningen av boendet för ensamkommande: ”Finns en lösning på gång”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad har egentligen inget ansvar att ordna boende åt ensamkommande som hamnat mellan stolarna på grund av sin ålder, men är inblandade i en lösning tillsammans med civilsamhället. Vicki Skure-Eriksson (C) har stora förhoppningar om att det kommer lösa sig för samtliga killar på Svenska kyrkans boende inom kort.

Hösten 2018 uppmärksammade flera lokala organisationer kommunen på att det fanns en ny grupp hemlösa i Västerås – ensamkommande som fått uppehållstillstånd genom gymnasielagen, men som blivit hemlösa när de fyllde 18 år eftersom de inte längre fick bo kvar hos bland annat stödfamiljer.

– Vi såg att vi hade pengar över under en period för att gå in och stötta upp, tillsammans med civilsamhället, så det har det ju inneburit en förbättring på totalen, att vi har färre utsatta människor, säger Vicki Skure-Eriksson (C), ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Gav tillfälligt bidrag

Nämnden tecknade en tillfällig så kallad IOP (idéburet offentligt partnerskap), en överenskommelse, med Svenska kyrkan. Nämnden gick in med ett bidrag på 300 000 kronor för att stärka upp deras ena boende för 27 hemlösa ensamkommande som omfattades av gymnasielagen.

– Det var pengar som fanns i slutet av 2018 som handlade om social hållbarhet, alltså projektmedel där det fanns lite pengar över. Boendet har varit en tillfällig lösning, men det har verkligen räddat liv, säger Vicki Skure-Eriksson.

Men nu kommer Svenska kyrkans verksamhet på Lövudden att avvecklas eftersom bidragspengarna börjar ta slut och killarna måste flytta ut, bland annat Mortaza Hoseini som tidigare var hemlös.

I klippet berättar Vicki Skure-Eriksson (C) att det finns en boendelösning på gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer