Foto: TT

Viltstängsel håller inte måttet

Publicerad

Förfallna och håliga viltstängsel skapar en passage för djuren som lätt tar sig in på vägarna och kan skapa oerhörda skador. Viltolyckorna har ökat med drygt 14 000 kollisioner under de senaste fyra åren.

Mellan fem och tio personer omkommer varje år i viltolyckor i Sverige. Totalt omkommer det cirka 300 personer i trafiken årligen.

Under ”0-Visionen” har man lyckats få ner antalet döda med flera tusen trots att man har sparat in på underhåll av viltstängsel. Det är dock en stark bidragande orsak till att viltolyckorna har ökat.

”Behöver viltstängsel som inte har öppningar i sig”

Anders Sjölund, viltexpert hos Trafikverket, säger att hittills har det inte funnits tillräckligt med kunskap om ämnet. Men nya internationella och svenska studier har lärt oss tillräckligt för att kunna åtgärda problemet.

– Vi behöver viltstängsel som inte har öppningar i sig och som styr djuren till säkra passager, säger Anders Sjölund.

Trafikverket menar också att man behöver bygga broar och tunnlar för djuren, så att de kan passera vidare.

I dagarna fick Trafikverket pengar från regeringen för att börja åtgärda problemen. Det kommer dock dröja ett par år innan man kan se resultat av den satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.