Mälarenergi förlorade 19 miljoner på vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Satsningen på vindkraft blev en förlustaffär för kommunägda Mälarenergi. Omkring 19 miljoner har bolaget förlorat på investeringen i regionsamarbetet Samkraft. Nu är det beslutat att vindkraftverken säljs.

– Vindkraftverken som har byggts är fantastiskt bra och fungerar väl, men ekonomin fungerar inte, säger Jan Andhagen, vice vd Mälarenergi.

2010 gick Mälarenergi in som delägare i Samkraft, ett bolag där 12 energibolag i mellansverige tillsammans satsade på vindkraft.

Vindkraft i Västmanland

Beslutat att sälja

Men satsningen har inte varit lönsam och på bolagsstämman beslutade ägarna av Samkraft nyligen att anta ett bud från ett vindkraftsbolag och sälja de 14 vindkraftverken.

Efter att lån och annat betalats räknar Mälarenergi med att ha gjort en förlust på 19 miljoner kronor på projektet.

– Det var helt andra förutsättningar när man beslutade att bygga och köra igång. Man spådde helt andra elpriser, säger jan Andhagen.

– Då var det 14 kronor per kilowattimme i elpris. De 14 kronorna är idag 24 öre, så det är en dramatisk skillnad.

Satsar på ny panna

Några planer på nya vindkraftsatsningar finns inte i nuläget, enligt Jan Andhagen. Den stora investering som bolaget står inför är istället en ny förbränningspanna till kraftvärmeverket i Västerås.

I den ska returträ kunna bli el och värme och beslut om den väntas i höst. Enligt Jan Andhagen handlar det om en investering på mer än en miljard kronor.

– Så att vi blir helt baserade på förnyelsebara och återvunna bränslen. 2020 ska allt vara biobränsle eller återvunnet bränsle, säger Jan Andhagen, vice vd Mälarenergi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Västmanland

Mer i ämnet