Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Västmanland, har fått en första prognos av hur årets vinterkräksjuka kommer att bli. Foto: Kristjan Sigurjonsson

Vinterkräksjukans högsäsong är snart här

Publicerad

De första fallen av vinterkräksjukan har upptäckts i Västmanland. Viruset har varit här sedan i höstas men än så länge har ovanligt få insjuknat. Hur omfattande årets utbrott blir vet smittskyddsläkarna först om några veckor då kräksjukans högsäsong är här.

De värsta månaderna av vinterkräksjuka ligger framför oss förklarar Lars Blad som är biträdande smittskyddsläkare i Västmanland. Han har fått en tidig rapport som visar hur årets utbrott sett ut hittills.

– Det ser ovanligt lugnt ut. Den senaste riksomfattande rapporten visar att kurvan ligger lite under vad den har gjort de senaste åren. Det är mindre än vanligt men det betyder inte att det kommer att fortsätta så, säger Lars Blad

Så bekämpas viruset

Vinterkräksjukan, som orsakas av ett calicivirus, sprids genom direktkontakt med någon som är sjuk eller genom beröring av ytor där viruset kan ha fäst, exempelvis efter kräkningar eller diarre. Har viruset fastnat på händer biter inte handsprit. Det bästa sättet att bli av med viruset är att tvätta bort det med tvål och vatten samt torka med pappershandduk. 

Motståndskraftiga

Det finns vissa personer som aldrig behöver tänka på skydda sig mot vinterkräksjukan.

– Det finns en genvariant som 20 procent av befolkningen har som gör att vinterkräksjukeviruset inte fäster.

En av många magbesvär
Caliciviruset upptäcks året om men är vanligast under vinterhalvåret och har därför fått namnet vinterkräksjuka. Det finns många typer av magvirus som ger kräkningar och diarré, vissa är värre än vinterkräksjukan, andra lindringar. Därför är det viktigt att söka vård om besvären håller i sig.

Att tänka på vid vinterkräksjukan – så får du i dig näring

Visa

Tips för att minska risken för vätskebrist:

  • Drick lite i taget. Använd en matsked om du har svårt att få i dig vätskan.
  • Drick vätskeersättning om du kräks mycket eller har kraftiga diarréer. Du kan köpa vätskeersättning på ett apotek, eller blanda egen.
  • Undvik att dricka mycket söta drycker och lightdrycker. De kan ge mer diarré.

Drick gärna extra så länge du har diarré.

Ät mat när du känner dig bättre

Pröva att äta vanlig mat så snart du känner dig bättre och kan börja äta igen. Börja gärna med små portioner.

Ibland kan det kännas bra att börja med lättare mat, till exempel något av följande:

  • soppor som buljongsoppa, morotsoppa, nyponsoppa eller blåbärssoppa
  • vitt bröd
  • kokt fisk
  • ris.

Undvik fiberrik mat och kaffe, det kan ge dig mer diarré igen.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer