Bella Rune har skapat en virtuell konstrunda i Västerås city. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Offentliga men dolda – nu smyckar virtuella skulpturer Västerås city

Uppdaterad
Publicerad

Västerås konstmuseum lanserar nytt konstprojekt med skulpturer i Västerås city. Skulpturer som bara upplevs genom mobilskärmen.

– Jag vill förstärka det vi kanske inte tittar på i Västerås, säger Bella Rune, konstnären som byggt appen Bella Runes Portal.

Tekniken kallas för Augmented Reality. Skulpturerna finns inte i den fysiska verkligheten, utan uppenbarar sig bara genom mobilskärmen.

– Den digitala sidan har ingen tyngdlag. Där kan man bygga på offentlig plats utan att ansöka om bygglov och göra omöjliga skulpturer på ett ganska lätt sätt, säger konstnären Bella Rune.

De omöjliga skulpturerna som Bella Rune byggt i Västerås city finns utplacerade längst Karlsgatan och vid Skrapan.

– Vi går Karlsgatan ner kanske bara för att komma från stationen till något annat, så jag ville skapa något som får oss att stanna upp lite extra.

Bella Rune har sin bas i Stockholm men har även tidigare skapat konst i Västerås. Hon har tillsammans med Jonas Nobel skapat konstverket ”Vattenapan” på nya Lögarängsbadet, och just nu har hon även en konstutställning på Västerås konstmuseum.

Relationen med Västerås beskriver hon som en ”kärleksaffär”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.