Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör universitetslektorn Adesuwa Omorede berätta om de positiva och negativa upptäckterna kopplade till distansarbete. Foto: Caroline Slotte/SVT

Fler jobbar fast de är sjuka – virtuella sjuknärvaron har ökat under pandemin

Publicerad

Distansarbetet har blivit sämre på fler punkter mellan 2021 och 2022, enligt en studie från Mälardalens Universitet. Det handlar bland annat om tillfredsställelsen med arbetet och att den virtuella sjuknärvaron ökade.

Många arbetsplatser ställde om till distansarbete under coronapandemin, vilket medförde flera utmaningar för de anställda och arbetsgivaren. Forskare på MDU som undersökt distansarbetet innan pandemin och under 2021 och 2022, har sett både negativa och positiva förändringar.

– Distansarbetet minskade från 36-40 timmar i veckan under 2021 till 16-20 timmar i veckan i april-maj 2022. Före pandemin var snittet 1-5 timmar i veckan, berättar universitetslektorn Adesuwa Omorede.

I undersökningen 2022 var inga av mätpunkterna bättre än 2021, däremot var flera sämre. Den virtuella sjuknärvaron ökade från 51 procent 2021 till 69 procent 2022 och de känslomässiga kraven har försämrats.

Däremot har det skett förbättringar i att arbetet på fritiden har minskat och även hur distansarbetet fungerar 2022 jämfört med hur det var innan pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.