Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur ska situationen förbättras i utsatta områden? Roger Haddad (L) och Maria Chergui (V) listar tre åtärder var – och den andras bästa.

Vistelseförbud på tapeten när gängkriminalitet diskuterades på Mälardalens högskola

Publicerad

Mälardalens högskola bjöd in riksdagsledamoten Roger Haddad (L) från Västerås och kommunpolitikern Maria Chergui (V) från Eskilstuna, för att diskutera vad som behöver göras för att förbättra situationen i vad polisen kallar utsatta områden.

Ordning och reda och rigga kommunala fritidsverksamheter var två skilda tyngdpunkter i samtalet mellan politikerna som journalisten Lotta Gröning moderade. Frågorna handlade om hur det kommer sig att skjutningar har blivit så vanligt och vad staten, kommunen och civilsamhället bör göra åt det.

– Politiker av alla färger har blundat för dessa frågor alltför länge för att man sa att det var utpekande och stigmatiserande att göra det. Och nu är politiken reaktiv, säger Roger Haddad (L).

Han tog bland annat upp vistelseförbud, det vill säga att domstolar ska kunna döma vad de grovt kriminella till vistelseförbud för att undvika att de fortsätter sitt kriminella liv efter fängelset.

Maria Chergui (V) menade att ökade inkomstklyftor ligger bakom dagens situation.

– Det ger barn i hem med knappa resurser och som mår dåligt som allt för få ser. Alla måste reagera när barn inte mår bra. Vi kan inte tillåta det. 

Hon menar att samhället måste omfördela resurser och lägga mer pengar i förorter.

I klippet räknar de upp varsina tre punkter som de tror är de viktigaste åtgärderna för att förbättra situationen i fattiga stadsdelar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer