Foto: SVT

VL: Åk bara om du måste – även i höst

Uppdaterad
Publicerad
VL kommer kunna köra ordinarie trafik i höst, men inte mer än så och för att undvika trängsel är de nu i kontakt med bland annat Västerås stad för att sprida ut åkningen.
– Gymnasieungdomar är en av vår största grupp resenärer i rusningstid, säger Mohammad Sabet, verksamhetschef för trafikförsörjning.

Samtidigt som biljettintäkterna har rasat för VL så finns det inga planer på att sänka turtätheten i höst.

– Vi kommer köra full trafik och vi har ställt in våra servicelinjer i Västerås stad för att kunna stärka upp de andra, säger Mohammad Sabet, verksamhetschef för trafikförsörjning.

Däremot blir det en utmaning att undvika trängsel på vissa linjer. Folkhälsomyndigheten pratar om halvfulla bussar, men VL kommer inte kunna öka sin kapacitet för att möta det.

– Det finns en stor risk för trängsel inom kollektivtrafik och därför ska alla som kan och har möjlighet välja alternativa färdmedel.

Istället kommer de att dra igång en informationkampanj, ha kontakt med kommuner och andra aktörer för att försöka se till att inte så många reser samtidigt. Blir det för trångt så finns det en rad alternativ som VL kan komma att besluta om. Förare kan få instruktioner om att hoppa över hållplatser, de kan komma att dra in enstaka linjer och prioritera stora linjer exempelvis.

VL hoppas dock att det inte ska behöva bli så.

– En av de största gruppen resenärer är gymnasieelever. Kan vi på något sätt hantera dem så har vi nått långt, säger Mohammad Sabet.

10 augusti ska VL ha ett nytt möte med Västerås stad angående möjligheten att ha distansundervisning eller styra schemat för att undvika trängsel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer