VL-personal attackerades med stenar

Uppdaterad
Publicerad

Det resursteam som ska öka tryggheten för chaufförer och resenärer på bussarna i Västerås attackerades på måndagskvällen av ungdomar som kastade sten på Bäckby. Bland annat krossades bakrutan på resursteamets bil, ingen person skadades dock fysiskt. – Det är beklämmande att vi ska ha den här typen av händelser, säger Peter Liss, vd Västerås lokaltrafik, VL.

Det var vid 22-tiden som lokaltrafikens resursteam med två trafikledare körde genom Bäckby. Resursteamet som på vardagseftermiddagar, kvällar och helger cirkulerar längs busstråken för att förebygga bråk men också rycka ut vid bråk och andra problem på bussarna.

En samling människor

I centrum observerade trafikledarna en samling människor som plötsligt vände sig mot fordonet och kastade sten, en stor sten ska bland annat ha träffat bakrutan och krossat den.

– De attackerades med stenar och en större sten träffade bakrutan som krossades, berättar Peter Liss.

Stenkastning ska även ha skett mot en av VL:s bussar.

Trafiken leddes om

Enligt rutin larmade personalen polis och Västerås stad och VL tog beslutet att stoppa busstrafiken genom Bäckby och istället leda om trafiken de två sista timmarna på dygnet.

– Det är sällan vi tar till sådana åtgärder som att leda om trafiken men vi ansåg helt enkelt att det var för stökigt för att fortsätta köra i området.

”Ingen trevlig arbetsmiljö”

Enligt Peter Viss klarade sig personalen utan fysiska skador och mår efter omständigheterna bra.

– Vi har pratat om det som inträffat och det är såklart ingen trevlig arbetsmiljö att jobba i.

– Samtidigt ser vi ju att den åtgärden med trafikledare ute på fältet är bra, säger Peter Liss.

Ungdomar omhändertogs

Enligt polisen som skickade åtta patruller till platsen rör det sig om en grupp ungdomar i 16-20 års åldern som var inblandade i upploppet som pågick från 22-tiden till 01:30-tiden. Även polis och privatpersoner angreps vid tillfället av stenkastare och polisen ska ha fått fyrverkerier skjutna mot sig.

Händelsen rubriceras som försök till grov misshandel. Sex av ungdomarna omhändertogs under natten men är inte misstänkta för brott då det inte har gått att styrka vem som gjort vad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.