Foto: Rebecka Mårtensson / SVT

VL vill inte vara i politisk hetluft – tar bort reklam

Uppdaterad
Publicerad

Efter kraftiga reaktioner från bussåkare, invånare och en del medarbetare på en bussreklam så väljer nu VL att ta bort det.

Det är två stadsbussar i Västerås som sen den 24 april har haft annonser från ett högerextremt parti inför EU-valet.

Efter omfattande kritik och reaktioner i flera kanaler så har det etiska rådet, som kan sammankallas vid behov- och förvaltningschefen, nu kommit fram till att reklamen skadar bussbolagets förtroende. Därför vill de nu ta ner den. Diskussionerna, har å ena sidan handlat om reklamavsändaren borde få annonsera, å andra sidan om yttrandefrihet.

Bolagets policy för reklam säger bland annat att ”reklambudskap som trafikfarlig, påverka VL:s eller av VL anlitad entreprenörs personal eller riskerar att uppfattas som stötande av resenärer kan nekas publicering i VL:s annonsutrymme”.

Nu säger förvaltningschefen att han tycker att kollektivtrafiknämnden ska se över om man ska ha politisk reklam överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.