Voi har inlett en process för att utreda händelsen internt, skriver kommunikationschefen i ett sms. Foto: Stina Stjernkvist/ TT

Voi om olyckan i Västerås: Utreds internt

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens cykelolycka i Västerås, där en äldre man omkom efter att ha krockat med en stillastående elsparkcykel, utreds nu som vållande till annans död. I ett uttalande bekräftar nu elsparkcykelföretaget Voi att det var ett av deras fordon som mannen krockade med.

”Vi kommer samarbeta med polisen fullt ut för att bistå i deras utredning”, skriver företaget.

Olyckan inträffade vid 15-tiden på söndagen. Mannen färdades på ett trehjulig cykel med motor, enligt polisen.

– Han färdades på en cykelbana där det var en nedförsbacke och enligt vittnena vi pratat med hade han ganska hög fart. På cykelbanan har det stått en elsparkcykel parkerad, sade förundersökningsledaren Per Andersson på söndagen.

Mannen krockade med elsparkcykeln och fördes till Västmanlands sjukhus. Där avled han senare av sina skador.

”Kommer samarbeta med polisen fullt ut”

Den elsparkcykel som mannen körde på tillhörde företaget Voi.

”Våra tankar går till mannens familj och anhöriga”, skriver företaget i ett uttalande och meddelar att de har kontakt med polisen i ärendet.

”Vi kommer samarbeta med polisen fullt ut för att bistå i deras utredning. I väntan på mer information från polisen har vi sedan igår, söndag eftermiddag, tillsatt en intern utredning. Vi har bland annat arbetat med att identifiera de fordon som var i närheten av platsen vid tidpunkten för olyckan.”

Bolaget poängterar att omständigheterna kring olyckan ännu är oklara, men att de sedan tidigare arbetar för att stänga av användare som bryter mot företagets villkor. Ansvaret för att upprätthålla trafiksäkerheten ligger i första hand på trafikanten, menar företaget.

”Vi som operatör har givetvis ett ansvar i att utbilda användare i hur de ska hantera och parkera elsparkcyklarna. Vi har tydliga instruktioner kring hur användare ska parkera i appen”, skriver Voi.

Polisen utreder händelsen som vållande till annans död. I nuläget finns ingen misstänkt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Händelse utreds som vållande till annans död. SVT:s reporter har besökt olycksplatsen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer