– Det kommer upp ganska ofta att det är ett ökande problem med RMEn i dieseln, säger Joakim Fältendal, som är verkstadschef hos båtvarvet Pir 28 i Västerås.
Dagens dieselblandningar innehåller mellan fem och sju procent RME, det vill säga raps. I kombination med vatten som kan bildas genom kondens eller på annat sätt kommer in i systemet ger detta en grogrund för alger som sätter sig i tanken.
Förstärker problemet
Temperaturväxlingar och bränsletankar som står oanvända under en längre tid förstärker problemet och gör att småbåtsbranschen med växlande väderlek, fuktiga miljöer och lågsäsong på land är extra utsatt.
– Det genererar att man ofta får motorproblem ute på sjön. Efter fem, tio minuter stannar motorn och man får inte igång den igen på grund av smuts i bränslet.
Enligt Joakim Fältendal har var sjätte till sjunde båt som kommer in till Pir 28 den här typen av problem. Under sommarhalvåret handlar det om en eller ett par båtar i veckan. Lösningen för båtägarna är att undvika rapsen och istället tanka fossilt.
Häller i bekämpningsmedel
Många häller också bakteriedödande bekämpningsmedel i tanken i förebyggande syfte.
– RME-delen innbär ju att man använder lite förnybara tillsatser och det i all ära men i kontakten med fukt och vatten skapar det ett problem, säger Joakim Fältendal.