Foto: SVT

Yvonne får klara sig själv – trots stort hjälpbehov

Uppdaterad
Publicerad

”De skulle bara veta vilket elände man har”.

Man kan få ett nej från försäkringskassan, men man kan också få ett nej från kommunen på sin ansökan om personlig assistans, trots att hjälpbehovet är stort.

Efter en operation 1995 drabbades Yvonne Hallin Lundblad från Norberg av en hjärnblödning, vilket gjorde att hon fick en bestående hjärnskada. Sedan dess lider hon av en halvsidesförlamning, försämrat minne och syn och hon har dessutom epilepsi.

Om personlig assistans i Tvärsnytt

Svårt ta sig fram

Hon har svårt att ta sig fram, få på sig sina kläder och kan varken tillaga eller skära upp maten själv. Tidigare fick hon hjälp av sin dåvarande make och sin mamma för att klara vardagen, men efter skiljsmässan och det faktum att modern nu blivit närmare 90 år har hon mer eller mindre fått klara sig själv.

– Det värsta är ju synen. När man inte ser riktigt ordentligt, det händer så mycket fel. Jag ramlar omkull ute om jag går på nya ställen, säger Yvonne Hallin Lundblad. Och de skulle bara veta vilket elände man har med en hand, fortsätter hon.

Kommunen drog in

Efter att försäkringskassan sagt nej till hennes ansökan, fick hon istället personlig assistans via kommunen i några månader. Det var under förra vintern, men plötsligt drogs hennes assistanstid in från kommunen. Varför, det är Yvonne Hallin Lundblad själv osäker på, hon hade tidigare fått beviljat 29,5 timme per vecka. 

– Kanske har det att göra med att jag kan äta själv..?, funderar Yvonne.

Försäkringskassans riktlinjer ändrades efter dombeslut för fyra år sedan. Efter det bedöms ansökningar om assistansersättning hårdare. Men får man ett nej från försäkringskassan, kan kommunerna gå in i vissa fall, om hjälpbehovet bedöms som stort.

Blivit svårare

När Tvärsnytt ringer upp Norbergs kommun bekräftar handläggaren att det även har blivit svårare att få assistans genom kommunen.

– Ja, det har blivit svårare hos kommunen också, vi följer samma riktlinjer som försäkringskassan. Att någon får assistanstiden indragen kan ha att göra med en feldömning från början, säger Anna Samsonovits, biståndshandläggare i Norbergs kommun.

Yvonne äter dagligen på ett äldreboende i närheten. Där får hon hjälp av personalen att skära upp maten.

-Men de hjälper ju inte till med annat, ytterkläder och sådant. De är ju inga personliga assistenter.

Vem kan få assistansersättning?

Den som behöver hjälp mer än 20 timmar per vecka med de grundläggande behoven som att tvätta och klä sig, äta mat, kommunicera utåt, kan få assistansersättning. Personen måste också tillhöra någon av följande grupper:

Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

Personer med betydande och bestående begåvningsmässiga funktionsnedsättningar efter en hjärnskada i vuxen ålder som orsakats av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, som uppenbart inte beror på ett normalt åldrande.

Källa: Försäkringskassan.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om personlig assistans i Tvärsnytt

Mer i ämnet