Lönsamt med studentbostäder: ”13 000 för en tvåa är ju absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Köerna till studentbostäder ringlar långa på många håll i Sverige, och hyrorna är ofta höga. Fastighetsägarna till studentlägenheterna gör dock en lönsam affär, visar SVT:s genomgång av de 23 svenska fastighetsbolag som förvaltar studentbostäder.

Lönsamheten för de fastighetsbolag med studentlägenheter är i många fall betydligt bättre än för de börsnoterade fastighetsbolagen. Ett vanligt lönsamhetsmått är avkastning på eget kapital, det vill säga hur mycket ränta ägarna i ett aktiebolag får för sina pengar.

18 procent i avkastning

En genomgång av de 23 bolag som är medlemmar i branschorganisationen Studentbostadsföretagen visar att den genomsnittliga avkastningen enligt de senaste årsredovisningarna från 2016 var drygt 18 procent. Det är betydligt högre än till exempel den högsta sparräntan och högre eller i nivå med avkastningen för många av de börsnoterade fastighetsbolagen.

Bara ett av företagen gjorde en förlust, det var ett Malmöbolag. Sex av bolagen har en avkastning på över 20 procent.

Totalt gjorde de 23 studentbostadsbolagen en vinst efter så kallat finansnetto på drygt fyra miljarder kronor. Fem av bolagen delade sammanlagt ut närmare 50 miljoner kronor till sina ägare.

Fyra miljarder i vinst

Michelle och Cecilia sitter och fikar i vårsolen på studentbostadsområdet Lappkärrsberget i Stockholm är inte nöjda med hyrorna på studentlyorna.

– En lägenhet som jag kollade på tidigare i veckan kostade 13 000 kronor för en tvåa. Det är ju absurt. Jag får ju inte så mycket studiemedel från CSN, säger Michelle som idag hyr en fyrarummare hon delar med flera andra studenter av Stiftelsen Stockholms studentbostäder.

Extrema hyror i nyproduktion

– Problemet är att alla bostäder som kommer ut på marknaden är nyproduktion. Även där sätter man extrema hyror bara för att man har tillägg som marmorskivor i kök och parkett i varje rum. Det är bara för att få ta ut högre hyror. Men om det är studentlägenheter så kanske man bara ska sätta in en jäkla plastmatta istället, säger Cecila.

Stiftelsen Stockholms studentbostäder har inga aktieägare som kräver utdelning utan pengarna återinvesteras i verksamheten. Vinsten efter finansnetto var 2017 cirka 40 miljoner kronor och nyligen invigde stiftelsen ett antal nya studentbostäder i Solna. Hyran för en etta ligger runt 5 500 kronor, de dyraste högst upp i byggnaden kostar runt 5 900 kronor. Det motsvarar drygt hälften av studiemedlet.

– Jag tycker det är mycket pengar. Det är naturligtvis bekymmersamt. Det är klart att jag skulle vilja bygga billigare, vi bygger så billigt det går. Samtidigt måste vi ha en kvalitet som håller över tid, säger Ingrid Gyllfors, vd för SSSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.