Lööf kräver hårdare restriktioner: Stäng ner köpcentrum

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen bör stänga köpcentrum och gallerior i två till tre veckor för att minska smittspridningen, Det anser Centerpartiets ledare Annie Lööf.

– Nu finns en pandemilag på plats, nu måste regeringen agera och använda de verktyg som finns i verktygslådan, säger Lööf i Agenda.

Annie Lööf menar att de restriktioner som finns på plats i dagsläget är otillräckliga.

– Vi ser att vi är inne i en tredje våg och för att den inte ska utvecklas till en tsunami som blir helt okontrollerbar så måste man ta till tuffa åtgärder tidigt, säger hon i Agenda.

För att undvika att situationen förvärras ytterligare vill därför Lööf se omfattande nedstängningar av verksamheter som köpcentrum, gallerior och eventuellt även gym och restauranger i två till tre veckor.

– Vi vill att man stänger ner verksamheter där smittan sprids men också att företagen får 100 procents ersättning inklusive lönekostnader.

Vill se pandemisamordnare

På frågan om det verkligen skulle räcka med en stängning under några veckor när vaccinationen inte väntas vara klar förrän till sommaren svarar Lööf att det är den tidsrymd som pandemilagen medger.

– Sedan är det ju så att var och en av oss måste följa de rekommendationer och restriktioner som finns och där måste vi helt enkelt bli bättre på att göra det, var och en av oss.

Centerpartiet vill dessutom att regeringen ska tillsätta en pandemisamordnare som ska samordna arbetet mellan regeringen och regionerna.

Ett annat förslag som C-ledaren vill införa är rekommendationer för en mer omfattande användning av munskydd i inomhusmiljöer. Lööf anser överlag att regeringen har varit för passiv i kampen mot covid-19.

– I kris behöver man en regering som är proaktiv, inte reaktiv och det har ju varit min kritik under hela den här tiden att man så att säga har kommit steget efter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.