Luftfartsverket sköter flygledningen vid 17 svenska flygplatser och flottiljer. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Luftfartsverket varslar nästan hälften av de anställda

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara flygbolagen drabbas när resandet i princip försvunnit helt och hållet under coronakrisen. Nu varslar också Luftfartsverket nästan hälften av sin personal om uppsägning, 500 personer.

Flygresandet har sjunkit som en sten sedan många länder stängt gränser eller på andra sätt försvårat resande. Det har inneburit kraftigt minskad belastning på svenska flygplatser – och nu kommer också varslen inom flygledning. 500 personer varslas nu om uppsägning från Luftfartsverket.

– Det här är ju det som sker i hela branschen. Det som händer för flygbolagen, för flygplatserna och för oss. Det är samma konsekvenser av att det inte finns någon flygtrafik. Vi är ju en del av kedjan, en del av den industrin, säger Anna Persson Grivas, generaldirektör.

Luftfartsverket sköter trafikledningen vid sjutton olika flygplatser och flottiljer i Sverige, och har sammanlagt omkring 1 100 anställda. De 500 tjänsterna försvinner inom den kommersiella sektorn – den offentliga, där försvarsmakten ingår, berörs inte. Luftfartsverket har heller inte samma möjlighet som privata aktörer att permittera delar av personalen.

– Det hade varit mycket bra om vi hade omfattats av det regelverket men det gör vi inte. Statliga arbetsgivare omfattas inte av detta, säger Anna Persson Grivas.

Det här är inte en stor bransch, finns det en risk att det saknas personal när ni så småningom vill skala upp verksamheten?

– Om vi kommer till uppsägningar beror det på hur långa uppsägningstider de har. De är ganska långa, så det är så otroligt stor osäkerhet. Det är det som är det svåra att veta, när vänder det? Vi ser att det här kommer ta tid. Det kommer inte vara så att det går skarpt ner och sedan upp igen, det här kommer ske gradvis över tid. Det är vår bedömning just nu. Men den som har det exakta svaret får säkert ett nobelpris – det är väldigt svårt att veta i dagsläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.