”S måste agera kraftfullt för att dementera”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsförmiddagen höll Moderaterna en pressträff där man presenterade en granskning av vad man kallar arabisk desinformation i valrörelsen. Informationen har bland annat delats av fyra lokala företrädare för Socialdemokraterna.

Förra veckan uppmärksammades att felaktig information på arabiska om Moderaternas och Sverigedemokraternas politik spreds i sociala medier. Informationen delades bland annat av fyra lokala socialdemokratiska företrädare.

Moderaterna har nu låtit utreda varifrån uppgifterna härrör, på onsdagen höll man en pressträff med revisionsföretaget PWC. Det första inlägget gjordes den 26 augusti från ett Facebook-konto som sade sig verka i Kuwait. Man kan dock inte fastställa vem som är upphovsperson.

– Den utpekade ursprungskällan har sannolikt ett oriktigt namn, säger Johan Wiktorin, IT-säkerhetsansvarig på PWC.

Den första identifierade delningen gjordes enligt PWC av en Facebook-grupp i Alingsås. Spridningen ska initialt ha skett i arabisktalande grupper, men man säger sig inte kunna bedöma hur stor den totala spridningen är.

Ska lämnas till MSB

Moderaterna kommer nu att överlämna informationen till MSB och OSSE.

– Den information vi nu har fått är av en sådan karaktär att vi nu lämnar ifrån oss materialet, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer.

– Vi lämnar över det till MSB som har i uppgift att värna det svenska valsystemet.

Kräver dementi från S

Informationen kommer också att lämnas över till Socialdemokraterna.

– Vår uppfattning är att S tagit alldeles för lätt på den här frågan, säger Gunnar Strömmer.

Han kräver att Socialdemokraterna går ut med en dementi i sina egna kanaler och skickar en rättelse till de som nåtts av inlägget.

– Det måste man göra innan valet, säger Gunnar Strömmer.

Han menar att detta blir mer allvarligt eftersom desinformationen nådde en grupp som redan är mindre delaktiga i den demokratiska processen.

– S måste nu agera kraftfullt för att dementera, säger Gunnar Strömmer.

”Redan vidtagit åtgärder”

De fyra lokala företrädare som delade inlägget har fått lämna sina uppdrag och kandidaturer. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Anders Ygeman, menar att partiet redan har gjort vad Moderaterna vill.

– Det är högst beklagligt och vi har gjort vad vi har kunnat för att dementera de uppgifterna. Vi har också skiljt de personer som har delat de här felaktiga uppgifterna från sina uppdrag, säger han.

– Vi har lyft att informationen är felaktig i sak i det största arabisktalande forumet i Sverige och facebooksidan för den organisation där de här personerna var medlemmar. Jag har personligen gjort det vid vår pressbriefing som vi har varje morgon på Sveavägen 68 inför den samlade journalistkåren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer