Foto: TT

Macron och Kurz i toppträff om terror

Publicerad

Utbildning av imamer och stärkt bevakning vid EU:s yttre gränser är två av förslagen när några av Europas tyngsta ledare håller webbaserat möte om terror.

Både Frankrike och Österrike har inom några veckor upplevt islamistiska terrordåd utanför Paris, i Nice och i Wien.

De två länderna står nu också bakom den extrainsatta toppträff som arrangeras från det franska presidentpalatset under tisdagskvällen.

– Långtgående åtgärder måste vidtas så att vi kan leva säkert i Europa och försvara vårt levnadssätt, säger Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz till nyhetsbyrån APA ombord på planet till Paris.

Ministrar möts

Kurz och Frankrikes president Emmanuel Macron deltar i mötet på plats, medan EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, permanente rådsordföranden Charles Michel, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Nederländernas premiärminister Mark Rutte kopplar upp sig via webben.

Diskussionen ska sedan följas upp när samtliga EU-länders inrikes- och justitieministrar håller ett extrainsatt webbmöte på fredag. Det skulle egentligen främst ha ägnats åt migration och asylregler, men har nu fått terrorläget som extraämne.

Utbilda imamer

Frankrike har bland annat talat sig varmt för fler gemensamma gränsvakter på plats vid EU:s yttre gränser, för att ha bättre kontroll över vem som tar sig in. Bekämpning av terrorpropaganda på nätet är ett annat ämne, samtidigt som EU-basen Michel uttalat sitt stöd för EU-ledd utbildning av imamer.

– Vi har inlett imamutbildning vid universitet i Wien och förbjudit imamer att avlönas utifrån. Ju fler europeiska länder som är intresserade av det, desto bättre, säger Sebastian Kurz till APA.

Fakta: Terror i Paris, Nice och Wien

Den 16 oktober mördas den franske läraren Samuel Paty och får sitt huvud avskuret av en 18-åring med rötter i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Mordet i Conflans-Sainte-Honorine utanför Paris sker sedan Papy inom ramen för en diskussion om yttrandefrihet visat sina elever satirteckningar på profeten Mohammed.

Den 29 oktober dödas tre personer när en 21-årig tunisier går till attack med kniv i en kyrka i Nice. Gärningsmannen skjuts av polisen, men överlever, anklagad för terrorism.

Den 2 november skjuts fyra personer ihjäl och över 20 skadas när en 20-åring med rötterna i Nordmakedonien öppnar eld utanför en synagoga och fem andra ställen i centrala Wien. Mannen, som tidigare dömts för att ha försökt ansluta sig till terrorrörelsen IS i Syrien, skjuts ihjäl av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.