Makedoniens president Gjorge Ivanov. Foto: TT

Makedoniens president nobbar namnbyte

Uppdaterad
Publicerad

Makedoniens president Gjorge Ivanov vägrar att underteckna det avtal som skulle innebär att den forna jugoslaviska republiken byter namn till Republiken Norra Makedonien (förenklat Nordmakedonien).

Ett namnbyte skulle bryta mot författningen, anser Ivanov, rapporterar den statliga nyhetsbyrån MIA. Men hans vägran bedöms bara fördröja bytet, inte stoppa det helt.

Namnkonflikten med Grekland har pågått sedan Makedonien bildades 1991. Makedonien var namnet på det antika, grekiska kungadöme som leddes av Alexander den Store, baserat främst i ett område som i dag ligger på grekiskt territorium.

Konflikten har hittills hindrat Makedonien att söka medlemskap i bland annat försvarsalliansen Nato och i EU. Sedan landet togs upp i FN 1993 har det formellt kallats för Före detta jugoslaviska republiken Makedonien (Fyrom).

Greklands krav har varit att landets namn ska innehålla någon sorts geografisk eller kronologisk markör. Tidigare denna månad enades ländernas utrikesministrar om namnbyte och valet föll då på Republiken Norra Makedonien.

Makedoniens parlament röstade för förslaget förra veckan och presidentens vägran att skriva under kommer troligtvis inte ha någon långvarig effekt. Parlamentet kan upphäva presidentens veto med en enkel majoritet och en andra omröstning är planerad till nästa vecka.

Även det grekiska parlamentet måste dock godkänna avtalet. Nationalister i båda länderna är starkt emot namnbytet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer