Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man kan tyvärr förvänta sig fortsatt väldigt höga dödstal”

Wegerup: ”Man kan tyvärr förvänta sig fortsatt väldigt höga dödstal”

Uppdaterad
Publicerad
Coronaviruset fortsätter att skörda hundratals liv varje dag i Italien. En ålderstigen befolkning är sannolikt en stor del av förklaringen till de höga dödsiffrorna, menar SVT:s tidigare utsände i Italien, Jennifer Wegerup.
– Man kan nog tyvärr förvänta sig fortsatt väldigt höga dödstal från Italien eftersom man har en så åldrad befolkning, säger hon i Morgonstudion.

I lördags rapporterade Italien att man hade 793 nya dödsfall kopplade till coronaviruset bara det senaste dygnet. 85 procent av de avlidna är över 70 år.

– Italien har äldst befolkning i Europa. 13,5 miljoner människor är över 65 år, säger Jennifer Wegerup som befann sig i Italien under början av coronakrisen.

För tidigt tala om trendbrott

På söndagen var dödssiffran lägre, men det är alldeles för tidigt för att tala om ett trendbrott. De närmaste dagarna kommer ge en tydligare indikation på om toppen nu är nådd, eller om dödstalen kommer fortsätta stiga igen.

– Det går inte att jämföra en karantän i Italien med Kina. Bara första veckan i Italien var det 50 000 som stoppades och polisanmäldes, som var ute och gick. I Europa har vi öppna demokratier och det är svårt att stänga in folk hemma, fortsätter hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet