Foto: SVT

Män skadas mest på cykel

Uppdaterad
Publicerad

Medelålders män lever farligast på cykel, och den vanligaste skadan är armskador. Det visar ny statistik som presenterades på Tylösandsseminariet.

Enligt Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) är runt 20 procent av dödsolyckorna bland cyklister singelolyckor. Drygt 70 procent är kollision mellan cykel och motorfordon. Så har det sett ut de senaste fem åren, visar en sammanställning av statistik från akutsjukhus anslutna till Strada. När en cyklist omkommer i en singelolycka är skallskador dödsorsak i de flesta fallen.

-Det är flest män som dör i singelolyckor på cykel och medelålder n är hög, 62 år, säger Jenny Eriksson, utredare på VTI.

Bland allvarliga olyckor med cykel är det i stället 70 procent som är singelolyckor och för alla cykelolyckor är det närmare 80 procent.

Armskada vanligast

När cyklister skadar sig så illa att de måste söka sjukvård är det oftast axlar, armar och händer som råkat illa ut. Statistik från Transportstyrelsen, som presenteras på Tylösandsseminariet, visar att 39 procent av skadorna rör de kroppsdelarna. Siffrorna baserar sig på data från 17 döda och 8 639 skadade i fjol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.