Foto: Erik Mårtensson/TT

Många frågor om dos 2 – så ser rekommendationerna ut

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att allt fler fått sin första vaccindos uppkommer nu frågor om den andra dosen. Många har hört av sig till SVT:s direktrapportering och uttryckt en oro över att inte få dos 2 inom den rekommenderade tiden.

Det är upp till varje region att bestämma hur bokningen av den andra vaccinationsdosen ska utformas.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rekommendationer över när dos 2 bör tas (se faktaruta) men det finns ingen ”skarp gräns” eller ”tajt intervall”, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten på tisdagens presskonferens.

– Den andra dosen behövs för att ge ett mer långvarigt skydd, men det är klart att man ska ta den så snart man har möjlighet.

Går inte att boka i Stockholm

För invånarna i Region Stockholm gick det fram till tisdagskvällen inte att själv boka in sig för dos 2. Nu har regionen lanserat en tekniklösning där invånarna kontaktas när de kan boka in den andra vaccinationstiden.

– De stora mängderna av folk som behöver vaccin för dos 2 kommer om några veckor. Vi ser att vi då kommer kunna skicka ut sms med 1-2 veckors framförhållning, om att det går att boka sin tid, sade vaccinsamordnare Magnus Thyberg på tisdagseftermiddagen.

Enligt Thyberg kan de som fått dos 1 känna sig trygga med att det finns vaccinationstider för dos 2.

– Det finns ett särskilda tider för de som behöver dos 2 som inte konkurrerar med övriga delar av vaccinationen.

Vissa får tid vid första sprutan

I Värmland, Västmanland och Norrbotten tilldelas medborgarna tid för dos 2 i samband med den första sprutan.

I Västra Götaland ska den mottagning som vaccinerat dig kontakta dig när det är dags för dos 2, om inte vaccintiden redan har bokats in när den första sprutan togs.

– Du får ditt vaccin i rätt tid om du avvaktar, säger Gabriel Holmqvist vid presstjänsten för Region Västra Götaland.

Folkhälsomyndigetens råder alla att vaccinera dig på samma vaccinationsmottagning vid båda vaccinationstillfällena för att kunna vara säker på att rätt vaccin finns på plats till den andra dosen.

Artikeln har uppdaterats den 12 maj med ny information gällande Region Stockholm.

Enligt Folkhälsomyndigheten rekommendation ska dos 2 ges efter 3–6 veckor om man fått Pfizers vaccin, 4–6 veckor om man fått Modernas vaccin, och 6–12 veckor om man fått Astra Zeneca.

För de som fått Astra Zeneca och är 64 år eller yngre är myndighetens rekommendation att dos 2 tas efter 12–15 veckor och då med Moderna eller Pfizer.

Har det gått längre tid än 6 veckor ska dos 2 ges så snart det går men man behöver inte börja om vaccinationen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Vill du veta hur bokningen av dos 2 går till i just din region det ser ut i sin egen region är rådet att ta del av information på 1177.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet