Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inrikespolitiska kommentatorn Elisabeth Marmorstein kommenterar oppositionspartiernas budgetförslag. Foto: Anders Wiklund / TT & SVT

Marmorstein om partiernas skuggbudgetar

Uppdaterad
Publicerad

Ökat anslag till polisen, nya vapenleveranser till Ukraina och sänkt pris i kollektivtrafiken. Det är en del av innehållet i partiernas skuggbudgetar.

– De har blivit allt viktigare, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Regeringen vill bland annat stärka totalförsvaret, stötta Ukraina och satsa på ett flyktingmottagande som är jämnt fördelat över hela landet.

Nu har de övriga partierna presenterat sina skuggbudgetar. Centerpartiet föreslår bland annat 180 miljoner för utvidgat växa-stöd för nyanställningar. Vänsterpartiet vill slopa karensavdraget, höja pensionerna och se fler anställda inom välfärden.

– Det är en avgrund mellan Vänsterpartiet och Centerpartiet när det gäller den ekonomiska politiken och arbetsmarknadspolitiken så hur Magdalena Andersson ska få ihop de här två partierna, vilket hon ser ut att behöva om hon ska fortsätta som statsminister, det är en gåta, säger SVT:s politiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

Dock kan det finnas en samsyn i klimatpolitiken och jämställdhetspolitiken.

– Om centerledningen får som de vill kan de tänka sig att ingå i en S-regering om den håller öppet för att även samarbeta högerut, tror Marmorstein.

”En lite udda metod”

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är överens om en gemensam budgetmotion. Partierna vill bland annat öka anslaget till polisen med en halv miljard kronor och stärka försvaret.

Den 15 juni ska regeringen budget antas, och Centerpartiet avgör utgången, menar Elisabeth Marmorstein. Om Centerpartiet lägger ner sina röster i slutvoteringen om budgeten går högeroppositionens alternativ igenom.

– Här skulle regeringen kunna ge Centerpartiet något under tiden budgeten behandlas i utskottet för att säkra Centerpartiets stöd, men det är en lite udda metod och jag är inte säker på att man är så pigg på att göra det.

”Vill bygga det nya gröna folkhemmet”

Under tisdagen presenterade även Miljöpartiet sin skuggbudget. Det är partiets första egna budget sedan man lämnade regeringen. MP vill bland annat satsa fem miljarder på kollektivtrafiken.

– Deras paroll är att de vill bygga det nya gröna folkhemmet. säger Elisabeth Marmorstein.

Se henne kommentera i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer