Allt fler svenskar oroar sig för gängkriminalitet, visar den senaste SOM-mätningen. Foto: TT

Mätning: Organiserad brottslighet oroar svenskarna mest

Uppdaterad
Publicerad

Den organiserade brottsligheten oroar – och 90 procent av svenskarna vill se skärpta straff för gängkriminella. Det visar årets SOM-undersökning.

I SOM-mätningen för 2020 står det klart att lag och ordning är en fråga som fortsätter att öka i betydelse. Totalt 34 procent uppger att detta är ett viktigt samhällsproblem.

Det är en tydlig uppgång jämfört 2018 och 2019, då 16 respektive 28 procent av de tillfrågade nämnde lag och ordning som en av sina viktigaste frågor.

Men frågan är inte särskilt viktig när svenskarna går till valurnorna, visar det sig. Där är det istället välfärden och invandringen som blir avgörande.

Ökat fokus på kriminalitet

Invandring och integration är fortsatt allra högst upp på listan, 38 procent nämner detta som en av de högst prioriterade frågorna. Det är samma siffra som för 2019, vilket är en minskning jämfört med toppnoteringen 53 procent i mätningen för 2016.

Nytt för årets mätning är att man denna gång valt att lägga särskilt fokus på de svarandes uppfattningar om kriminalitet. Här framgår det bland annat att den organiserade brottsligheten är det som oroar flest inför framtiden, 60 procent svarar att de är mycket oroliga för detta. På andra plats hamnar ökad användning av narkotika, där samma siffra hamnar på 55 procent.

På frågan om skärpta straff mot gängskriminalitet är ett bra förslag svarar 90 procent ja.

Högt förtroende för Folkhälsomyndigheten

Av mätningen framgår det också att andelen som ställer sig positiva till regeringens arbete ökar, från 29 procent 2019 till 36 procent 2020. 57 procent av de svarande bedömer att utvecklingen i Sverige går åt fel håll, en minskning från 61 procent 2019.

Vad gäller hanteringen av coronapandemin uppger 71 procent av de svarande att de har stort förtroende för Fokhälsomyndigheten.

Här är det dock viktigt att understryka att undersökningen genomfördes före den andra vågen av covidpandemin var ett faktum.

SOM-undersökningen

SOM-institutets undersökningar genomförs varje år sedan 1986 och kartlägger hur svenskarna ser på samhälle opinionsfrågor, och medier.

Sammanlagt 22 500 personer svarade på årets SOM-undersökning.

Personerna var 16–85-åringar och boende i hela Sverige.

Undersökningen pågick under hela hösten, mellan september och december 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.