USA-kännaren Andreas Utterström om Mitch McConnells utspel mot Marjorie Taylor Greene. Foto: TT, SVT

McConnell sågar partikollegan: ”Som cancer för Republikanerna”

Uppdaterad
Publicerad

Kongressledamoten Marjorie Taylor Greene har uttalat stöd för Qanon och en rad andra extrema konspirationsteorier. Nu sågas hon öppet av toppskiktet i sitt eget parti.

”Vansinniga lögner och konspirationsteorier är som cancer för det republikanska partiet”, säger senatens minoritetsledare Mitch McConnell, i ett uttalande.

Republikanen Marjorie Taylor Greene valdes in som  ledamot i representanthuset i november och svors in i början av januari. Hon har vid upprepade tillfällen uttryckt stöd för flera konspirationsteorier. däribland Qanon, där anhängarna tror att det finns en stor sammansvärjning av satanistiska pedofiler som styr USA.

Till följd av detta kräver Demokraterna att representanthusets republikanske minoritetsledare Kevin McCarthy fråntar Greene hennes plats i de kongresskommittéer där hon har förtroendeuppdrag. Om detta inte sker hotar man med att i stället tvinga fram en omröstning för att få bort henne.

Sågas av McConnell

Hur McCarthy kommer att agera är för närvarande oklart. Greene bedöms ha en stark ställning eftersom hon backas av ex-presidenten Donald Trump, som fortfarande har ett brett stöd bland stora republikanska väljargrupper.

Men nu sätts McCarthy under press av Mitch McConnell, som i egenskap av minoritetsledare i senaten är ett av de absoluta toppnamnen inom Republikanerna.

”Vansinniga lögner och konspirationsteorier är som cancer för det republikanska partiet”, säger McConnell, i ett uttalande till The Hill, och fortsätter:

”Det här har ingenting att göra med de utmaningar som amerikanska familjer står inför eller de robusta debatter om sakfrågor som kan stärka vårt parti”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.