MF Global: En rejäl härdsmälta

Uppdaterad
Publicerad

Hört talas om MF Global? Lehman Brothers kanske låter mer bekant. Nu håller nämligen MF Globals chanstagningar på att utvecklas till en än större finanskris. En kris som är lök på laxen i den redan infekterade härdsmältan i Europa. Ännu en jättekonkurs bland de kritstrecksrandiga kostymerna är på gång.

MF Global gjorde som generationer av finansmän gjort före dem. De trodde att de visste bättre än alla andra. Företaget satsade 6,3 miljarder dollar, nästan 42 miljarder kronor, i Europas krisländer med tron att det skulle vända.

Problemet var att det inte gjorde det, samtidigt som företagets egna aktiekapital ”bara” uppgick till 1 miljard dollar, knappt 7 miljarder kronor. Man hade alltså satsat långt över huvudet på den egna förmågan, både penningmässigt och intellektuellt.

Finansadeln gör bort sig

MF Global är inte vilket företag som helst. Det är ett av de få finansföretag som har rätt att göra affärer direkt med den amerikanska centralbanken, Federal Reserve.

Företaget leds av Jon Corzine som har varit både senator och guvernör för delstaten New Jersey. Corzine har också varit chef för Wall Streets mest beryktade firma, Goldman Sachs. Det handlar alltså om ”The Streets” finansadel som har gjort bort sig.

När det nu också finns misstankar om att 700 miljoner dollar (ca 4,6 miljarder kronor) oförklarligt saknas så svartmålar detta också hela finansbranschen.

Som en gummiboll

MF Global har liksom många andra finansiella företag raka rör mellan intäkterna och de anställdas plånböcker. I MF Globals fall går 62 procent av intäkterna till de anställda. Så det finns miljontals skäl för dem att ta stora risker med andras pengar.

Nu studsar den europiska finanskrisen som en gummiboll fram och tillbaka över Atlanten. Den näst största fordringsägaren i MF Global är tyska Deutsche Bank. Alltså amerikanska MF Global föll på en felspekulation om upplösningen av den europiska skuldkrisen. Deutsche Bank riskerar en rejäl finanssmäll från amerikanska MF Global.

Här finns det ingen poetisk rättvisa. Vi sitter alla tätt hoppackade i samma läckande finansiella båt, där kapten styr direkt mot stormens öga.

Peter Rawet, ekonomikommentator

peter.rawet@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.