S och MP eniga om migrationsförslag

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har enats om vilka förslag från den parlamentariska migrationskommitténs slutbetänkande som nu ska ut på remiss. Det meddelade migrationsminister Morgan Johansson och vice statsminister Isabella Löfvin vid en gemensam pressträff på onsdagen.

De båda partierna har nu enats om att samtliga förslag i Migrationskommitténs slutbetänkande ska läggas ut på remiss, men med vissa tillägg.

– Vi är överens om att remittera några kompletterande förslag, säger Morgan Johansson.

Det handlar bland annat om att bevilja uppehållstillstånd vid särskild anknytning om det finns särskilt ömmande omständigheter. Enligt Morgan Johansson kan det exempelvis handla om personer och familjer som haft tillfälliga uppehålltillstånd under en längre tid.

– Då kan det var orimligt att köra ut hela familjen, då måste man bevilja fortsatt tillfälliga tillstånd, säger han.

Ett annat tillägg gäller ensamkommande barn som hunnit skapa sig en bas här i Sverige.

Åkesson: Betyder krig

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson reagerar kraftigt efter dagens besked och uppger att han är upprörd.

– Det är helt ofattbart att man viker sig för Miljöpartiet igen och det är helt uppenbart att det är Miljöpartiet som har taktpinnen när det gäller migrationspolitiken i Sverige, säger Jimmie Åkesson på Twitter och fortsätter:

– Det här betyder krig, nu är det fullt krig, fullt krig i riksdagen och fullt krig fram till valet, säger Jimmie Åkesson.

Svårt att enas

I september lade Migrationskommittén fram sitt slutbetänkande till en ny flyktingpolitik. Kommittén kunde dock inte att presentera något helhetsförslag med majoritet bakom sig. I stället lade man fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom kommitténs alla förslag var Socialdemokraterna.

Miljöpartiet, som tyckte att en del av kommitténs sammanlagt 26 förslag var inhumana, har krävt att endast vissa av förslagen ska ut på remiss.

Kommitténs förslag handlade bland annat om att tidbegränsade uppehålltillstånd ska vara en huvudregel och att permanenta uppehålltillstånd kan beviljas efter 3 år om vissa krav tillgodoses. Vid anhöriginvandring ska försörjningskrav gälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.