Migrationsverket, socialjouren och andra instanser jobbar med full kapacitet. Foto: TT

Migrationsverket: 30.000 ensamkommande under 2015

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket höjer nu prognosen för hur många ensamkommande flyktingbarn som väntas anlända till Sverige under 2015. Tidigare 12.000 minderåriga på flykt väntas nu bli runt 30.000 innan årets slut, erfar SVT Nyheter. Det är i dagsläget omöjligt att säga om den stora tillströmningen är tillfällig, eftersom EU:s flyktingförhandlingar går trögt.

Enligt Migrationsverket är orsaken till att så många ensamkommande flyktingbarn just nu tar sig till Sverige främst den långvariga konflikten i Afghanistan samt den försämrade situationen för de afghanska flyktingar som redan befinner sig i grannländerna Iran och Pakistan, samt i Turkiet.

– Man får komma ihåg att 70 procent av den afghanska befolkningen är under 25 år. Det är en väldigt ung population, säger Merjem Maslo, omvärldsanalytiker vid Migrationsverket.

#flykt

Kommuner anmäler sig själva

Ute i Sveriges kommuner är läget mycket ansträngt och flera kommuner har Lex Sarah-anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), eftersom de anser att de inte har resurser för att klara mottagandet av det stora talet ensamkommande flyktingbarn.

– Men min bild är att man i varje kommun gör sitt absolut yttersta för att klara den här situationen, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Trycket högt på transitboende

Matilda Brinck-Larsen, som är chef för ett transitboende i Göteborg dit ensamkommande flyktingbarn först kommer i väntan på asylprövning, vittnar om utmaningen i den rådande situationen.

– Att ha mycket barn på ett och samma ställe innebär att man måste se till att det finns luft mellan dem, för att minimera risken för konflikter. Vi har barn som kommer direkt från flykt, barn i kris, de har armbågat sig fram för att komma dit de är i dag.

Stannar längre än planerat

Migrationsverket, socialjouren och andra instanser jobbar med full kapacitet, men i och med att trycket nu är så stort tar också processerna mycket längre tid och det skapar friktion.

– Det innebär att många blir kvar längre an vad som är planerat. Det påverkar oss som jobbar här, och vi ser att många barn som har kommit med god energi går ner sig efter några dagar. Det uppstår såklart frustration ju längre tiden går.

Politikerna måste agera

För att ändringar ska kunna ske måste beslut fattas på högre politisk nivå. Per-Arne Andersson, vid SKL, pekar på några åtgärder han ser skulle göra skillnad i mottagandet. Det handlar bland annat om att registreringen av de som söker asyl måste gå snabbare, samt att de som redan registrerats smidigare kan fördelas mellan landets kommuner. Samtidigt kan det också vara aktuellt med tillfälliga kvalitetssänkningar.

– Till exempel skulle man kunna bo två i varje rum på HVB-hemmen.

Men framför allt måste Sverige också att ha siktet framåt på nya förslag för hur flyktingmottagandet kan blir mer hållbart över tid.

Omöjligt att förutspå utvecklingen

Enligt Migrationsverket är det väldigt svårt att veta hur situation kommer att utvecklas – om den tillströmning vi nu ser endast är tillfällig, eller om den till och med kommer att tillta – eftersom EU-förhandlingarna kring flyktingkrisen haltar.

– Varje dag anländer tusentals människor till Europa. Det beror helt på hur EU kommer att agera framöver, säger Merjem Maslo vid Migrationsverket.

Varför väljer människor att fly just till Sverige?

– Man söker sig inte bara till Sverige, utan även till andra länder, till exempel Tyskland. Men generellt kan man säga att små framtidsutsikter gör att afghanska barn och ungdomar tar sig vidare till länder där det går att skapa en meningsfull tillvaro.

Hur vet man att Sverige är ett sådant land?

– Sverige är ett land där man respekterar mänskliga rättigheter. Sverige har gott rykte internationellt. Här finns ett bra utbildningssystem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet