Miljardsmäll för Microsoft

Uppdaterad
Publicerad

IT-jätten Microsoft döms att betala 860 miljoner euro, motsvarande 7,5 miljarder kronor, för att ha brutit mot EU:s konkurrensregler.

EU-domstolen slår nu fast kommisionens krav på vite som kom 2008.

– Det som har hänt är ett tydligt missbruk av dominerande ställning, så det här är en utgång som var ganska väntad, säger Lars Henriksson, professor i juridik vid Handelshögskolan i Stockholm.

Mjukvarujätten, med en majoritet av marknadsandelarna, har vid flera tillfällen bötfällts för att missbruka sin dominerande ställning och frysa ut konkurrenter.

– Det här är ett komplicerat mål och ett av de största vi haft av det här slaget, säger Lars Henriksson.

Ska öppna upp Windows

Kravet har varit att Microsoft ska dela med sig av viss information som ska underlätta för konkurrenter att bygga egna program som kan fungera tillsammans med Windows.

Microsoft har hela tiden hävdat att de inte behöver dela med sig av vad de anser är företagshemligheter för att slippa böter.

EU-domstolen väljer att ignorera alla Microsofts argument i överklagan. Men sänker kommissionens bötesbelopp något.

– Tanken med det stora vite som utdömts är ju dels att de ska upphöra med sitt beteende men också fungera avskräckande, säger Lars Henriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.