Miljömärkning ska ge konsumentmakt

Uppdaterad
Publicerad

Idén med miljöcertifiering och miljömärkning är att man genom märkning ska erbjuda konsumenterna en möjlighet att påverka, genom att köpa och använda miljöcertifierade produkter och välja bort andra.

Besläktade

Miljöcertifiering och miljömärkning är två besläktade men inte identiska begrepp.

Miljömärkning görs på produkter – i en del fall tjänster – som anses framställda på ett miljövänligt eller miljöskonande sätt.

Miljöcertfiering handlar om att företag inför s.k. miljöledningsssystem enligt en internationell standard, och därmed får rätt att marknadsföra sig som ett miljöcertifierat företag. Certifiering och märkning görs av fristående organisationer.

Grunden för miljöcertifieringen är den internationella standarden ISO 14001, som alltså handlar om hur företags miljöarbete ska organiseras.

EMAS, EU:s förordning för miljöstyrning av företag (ECO Magagement and Audit Scheme) ger företag och organisationer som följer ISO 14001-standarden, möjlighet att certifieras. Det krävs också att de öppet redovisar sitt miljöarbete.

Ett av flera

Certifieringen enligt MSC, Marine Steward Council, som Hjälmaren har fått, är ett av flera olika system för miljöcertifiering.

MSC är en fristående organisation grundad av representaner för olika parter – dels naturvårdsorganisationen Världsnaturfonden, dels den multinationella livsmedelsjätten Unilever. I dag är den fristående från dessa företag men stöds av representanter från såväl företag som miljöorganisationer.

Olika typer

Det finns i Sverige flera olika miljömärkningssystem som gäller olika typer av varor och branscher.

Det kanske mest kända är KRAV-märkningen, som gäller livsmedel och en del besläktade produkter.

KRAV-märkningen tar fasta på hur produkterna framställs och behandlas; den säger, till skillnad från vad många tror, ingenting om deras hälsopåverkan.

Partsintressen

KRAV handhas av ett företag med samma namn; bakom det står representanter för de flesta berörda intressen: företag och organisationer i jordbruks- och livsmedelsbranschen som LRF och ICA och miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna.

Det garanterar att maten är producerad utan konstgödning och kemiska bekämpningsmedel. För kött, ägg och mjölk innebär KRAV-märket att djuren levt på en ekologisk bondgård, där de fått gå ute så mycket som möjligt och bara ätit foder som odlats utan konstgödsel och bekämpningsmedel.

EU-Blomma

EU:s miljömärke EU-blomman är ovanligare.

Den används bl.a. på så skiftande produkter som målarfärg och charkvaror, och har på enstaka punkter mindre hårda regler än KRAV.

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens egen miljömärkning i samarbete med dagligvarubutikerna. Märkningen bedömer produktens hela livscykel från råvara till avfall. miljöaspekter. Märkningen finns bl.a. på hushållskemikalier men även på en del andra produkter.

En annan miljömärkning är Svanen, som ska visa att en produkt är ett bra val för miljön. Svanmärkningen är ett initiativ från Nordiska ministerrådet, och sköts av företaget SIS Miljömärkning. Svanen omfattar ett 60-tal produktgrupper.

Specialiserade

Utöver dessa märkningar finns också mer specialiserade branschcertifieringar och märkningar.

MSC är alltså en av dem. Ett annat är FSC, som står för Forest Stewardship Council, och omfattar trä och andra skogsprodukter. Märket finns i dag t.ex. på vissa varor i byggvaruhus. Men även tidningspapper är ju oftast en träprodukt, och Svenska Naturskyddsföreingen har sett till att dess tidning Svensk Natur har detta märke.

Datormärkning

En besläktad märkning är den som TCO gör av datorer och andra kontorsapparater. Från början handlade det om arbetsmiljöfrågor, men efter hand har uppmärksamheten riktats allt mer mot miljöpåverkan vid tillverkning och inte minst möjligheterna till återvinning.

Det finns även miljömärkningar som verkligen handlar om miljöer, exempelvis ”Blå Flagg” för hamnar och stränder, ”Grön flagg” för skolor och ”Gröna Nyckeln” för logiverksamhet, dvs hotell, campingplatser, vandrarhem och liknande. Dessa märkningar sköts i Sverige av kampanjen Håll Sverige Rent.

Källor: MSC, YMH, SIS, Konsumentverket, Miljöstyrningsrådet, Nutek mfl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.