Foto: TT

Miljön och klimatet hotas enligt läcka om handelsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Enligt miljöorganisationen Greenpeace visar läckta dokument att miljön och klimatet kommer att skadas av ett handelsavtal mellan EU och USA, det som kallas TTIP.  EU:s ansvariga handelskommissionär Cecilia Malmström kallar läckan för en ”storm i ett vattenglas”.

Det är Greenpeace i Nederländerna som i dag publicerade läckta dokument från förhandlingarna om handelsavtalet, på engelska Transatlantic Trade and Investment Partnership som förkortas TTIP.

Miljö- och klimatskydd svårare

Enligt organisationen visar dokumenten framförallt hur USA vill minska regler om klimat- och miljöskydd. USA:s förhandlare vill ta bort försiktighetsprincipen, som bland annat används i EU:s kemikalielagstiftning.

Om det finns tveksamhet kring ett kemiskt ämne enligt nuvarande försiktighetsprincip så ligger bevisbördan på tillverkaren att visa att ämnet är ofarligt. USA vill i förhandlingarna ta bort denna princip och endast tillåta förbud för det som uppenbart och bevisligen kan anses farligt.

Greenpeace säger att dokumenten visar att industrins lobbyorganisationer har nära och tät information om förhandlingarna, medan miljö- och konsumentorganisationer är utestängda.

Bilimport mot hormonkött

Den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung har också fått ta del av läckta förhandlingsdokument.

Tidningen skriver att USA vill att hormonbehandlat kött och genmodifierade grödor lättare ska få säljas till EU. Om inte EU öppnar för import hotar USA med att ta bort aviserade lättnade för europeiska biltillverkare.

I förhandlingarna diskuteras om det ska räcka att säkerhets- och standardtester på bilar bara görs inom EU och europeiska tillverkare skulle slippa att upprepa de komplicerade testerna i USA. Men för att genomföra detta kräver USA:s förhandlare möjlighet att exportera mer jordbruksprodukter, alltså också GMO-grödor och hormonbehandlat kött.

Malmström avfärdar

Ansvarig för EU:s förhandlingar är svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström. På sin blogg idag avfärdar hon Greenpeace påståenden som ”missförstånd” och ”storm i ett vattenglas”.

Enligt Cecilia Malmström har EU-kommissionen visat ökad öppenhet och lagt ut EU:s egna förhandlingspositioner på sin hemsida. USA:s positioner är en del av pågående förhandlingar och de kommer inte att avspeglas i slutresultatet på det sätt som Greenpeace uppger, enligt Cecilia Malmström.

I EU:s förhandlingsbud från februari ingår att ”försiktighetsprincipen” ska skrivas in i det gemensamma regelverket. Vad gäller import av GMO-grödor och hormonbehandlat kött så upprepar Cecilia Malmström vad hon sagt tidigare.

– Ett handelsavtal som EU godkänner kommer aldrig att betyda att vi försämrar våra regler för att skydda konsumenter, livsmedelssäkerhet eller miljön, skriver Cecilia Malmström i sin kommentar.

Miljöpartiet vill ha mer öppenhet

De svenska miljöpartisterna i EU-parlamentet välkomnar att Greenpeace publicerar de läckta dokumenten.

– Det är beklagligt att vi är beroende av läckor för att kunna granska avtalet och förhandlingarna om det i detalj, det behövs för att allmänhet och folkvalda ska kunna föra en debatt om avtalets effekter, anser EU-parlamentarikern Max Andersson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.