Foto: TT

Miljoner för unikt frimärke

Uppdaterad
Publicerad

Kronjuvelen inom filateli är tillbaka i svensk ägo. Det handlar om frimärket Gul tre skilling banco från 1855. Ett gult frimärke som egentligen skulle varit grönt.

För två år sedan köpte finansmannen och greven Gustaf Douglas frimärket och för första gången på 15 år ställs det nu ut i Sverige på den stora filatelimässan Nordia, norr om Stockholm.

– Det är det enda som finns i den här färgen. Det enda exemplar man hittat av de som trycktes, säger Gustaf Douglas.

Okänt värde

Tre skilling banco är troligtvis det föremål i världen som har dyrast kilopris, 560 miljarder kronor. Det priset är beräknat på den senast kända försäljningssumman från 1998 då frimärket såldes för 15 miljoner kronor. Gustaf Douglas betalade mer än så, men någon exakt summa vill han inte uppge.

– Jag vill inte tala om det eftersom jag inte har köpt frimärket av den anledningen och det är inte under några omständigheter till salu, säger Gustaf Douglas.

Gul tre skilling banco

Visa

Den gula treskillingen var länge världens dyraste och mest berömda frimärke. Det är poststämplat i Nya Kopparberget den 13 juli 1857.

Varje gång som frimärket har sålts sedan 1984 har det sålts till det högsta pris som någonsin betalats för ett frimärke.

Ägare sedan maj 2013, är svenske finansmannen Gustaf Douglas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer