Foto: SVT

Minister blev tillsagd att inte ”käfta” i talarstolen

Uppdaterad
Publicerad

Det gick stundtals hett till under en debatt i riksdagen tidigare i dag. Vice talmannen Tobias Billström uppmanade finansminister Magdalena Andersson att inte ”käfta”.

Diskussionen uppstod i samband med en interpellationsdebatt då Andersson var upprörd eftersom hon ansåg att hennes moderate motståndare Fredrik Schulte kom med lögnaktiga påståenden. Detta ska finansministern ha velat att talmannen rättade.

Vänder sig till talmannen

I klippet ses Magdalena Andersson gå fram till talmännens presidium för att diskutera med Billström. Han hörs säga:

– Det får finansministern i så fall ta i talarstolen, det är inte jag som deltar i debatten.

Magdalena Andersson kontrar:

– Men det är en ordningsfråga...

Billström svarar:

– Det kan inte vara en ordningsfråga vad som framförs i talarstolen, det får finansministern i så fall ta med respektive ledamot.

Vände sig till talmannen

Magdalena Andersson säger sedan högt i talarstolen:

– Bra, man får glida på sanningen hur mycket som helst, enligt den moderata talmannen.

Då väser Tobias Billström till:

– Jag rekommenderar finansministern att inte börja käfta med talmanspresidiet, det är inte därför finansministern är här, säger Billström då.

Föregicks av diskussion om regeringen

Innan meningsutbytet hade moderaten Jan Ericsson tagit upp frågan om regeringens agerande kring EFSI, Europeiska fonden för strategiska investeringar. Han menade att regeringens bristfälliga politik riskerade att kosta svenska skattebetalare mycket pengar. Ericsson fick medhåll av partikamraten Fredrik Schulte i talarstolen, som även anklagade regeringen för att sakna kontroll i frågan och att nu inte agera, skriver Aftonbladet.

SVT Nyheter söker Magdalena Andersson och Tobias Billström för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.