Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT/Janerik Henriksson/TT

Ministern svarar på krögarkritiken: ”Fortfarande mitt i en pandemi”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens besked om att den vill förlänga restriktionerna som gäller på landets restauranger har mötts av kritik från branschen. Nu svarar socialminister Lena Hallengren (S).
– Det känns rimligt att inte ta bort alla de restriktioner som vidtagits med väldigt stor framgång, säger hon i SVT:s Helgstudion.

Förlängningen av restriktionerna kommer att ske först efter en remissrunda, men redan nu har alltså regeringen meddelat att den fortsatt vill att reglerna riktade mot branschen ska vara kvar till och med sommaren 2021.

– Jag tror att det är tydligt för alla att vi fortfarande befinner oss mitt i en pandemi. Att vi vid årsskiftet skulle ta bort alla restriktioner som finns tycker jag känns helt orimligt och det hoppas jag att Visita (besöksnäringens branschorganisation, reds. anm.), besökare på restauranger och alla andra inser, säger socialminister Lena Hallengren.

”Oerhört förvånade”

Men av reaktionerna att döma verkar ministern inte ha branschen med sig.

– Vi är oerhört förvånade och upprörda över att regeringen går ut med det här utan att ha en dialog med oss. Det är ofattbart att man kan göra så här mot näringar som redan lider, sa Visitas vd Jonas Siljhammar till SVT efter regeringens besked under fredagen.

Kan ge synpunkter

Lena Hallengren påpekar att förslaget ännu inte ligger på bordet och att det finns möjligheter att ge synpunkter.

– Det är naturligtvis så att vi inte vidtar strängare och tuffare åtgärder än vad vi tror att vi måste, men vi behöver ha en lagstiftning på plats med möjlighet att vidta åtgärder så att smittspridningen inte ökar för då är det betydligt tuffare tag som gäller, säger Hallengren som meddelar att ett definitivt besked om restriktionerna kommer om några veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer