Minst 15 dödade i attacker i Haiti

Uppdaterad
Publicerad

En journalist och en oppositionsaktivist finns bland de minst 15 människor som har dödats i ett nattligt angrepp i Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Det dödliga våldet beskrivs av myndigheterna som hämndattacker efter att en polisman mördats några timmar tidigare.

– Som en reaktion på mordet på Guerby Geffrard (den dödade polismannen), har hans allierade i morse samordnat skjutningar som har resulterat i 15 fredliga medborgares död, säger den nationella polischefen Leon Charles på en presskonferens.

Geffrard var talesperson för ett polisförbund som har en öppen konflikt med landets polismyndighet. Han sköts till döds några timmar tidigare i samma stadsdel som de dödliga attackerna.

Bilder som visar journalisten Diego Charles döda kropp på gatan och hur den politiska aktivisten Antoinette Duclair har skjutits ihjäl i sin bil har cirkulerat på sociala medier i Haiti och upprörda invånare har protesterat mot våldet genom att sätta eld på bildäck.

Människorättsaktivister i landet kritiserar polischefens uttalande och anser att det är oansvarigt att så lättvindigt peka ut Geffrards polisförbund som ansvariga för morden.

Våldet har ökat kraftigt i Haiti det senaste året, med väpnade konflikter mellan rivaliserande gäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.