Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

FRA-anställd och officer häktas efter Säpos tillslag

Uppdaterad
Publicerad

Mannen är officer med hög rang och kvinnan jobbar på FRA – i tisdags slog Säpo till mot paret i centrala Stockholm. Nu är båda häktade misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Han förnekar, och det väldigt bestämt, säger mannens advokat Thomas Olsson.

I tisdags morse slog Säkerhetspolisen till mot minst två adresser i Stockholm som kopplas till paret. Grannar hörde en hög smäll i samband med insatsen och vittnar om hur Säpo tog mängder med dokument och föremål i beslag.

Kvinnan jobbar enligt myndighetsdokumentation på Försvarets radioanstalt, FRA – som har i uppdrag att stödja regeringen, Försvarsmakten och Säpo med utlandsunderrättelser.

Filt över huvudet

På fredagseftermiddagen leddes hon in i salen i Stockholms tingsrätt med handfängsel, iklädd häktets gröna kläder och med en grön häktesfilt över huvudet.

Hon häktades på sannolika skäl misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, vilket klassas som ett brott mot rikets säkerhet. Kvinnan bestrider häktningsyrkandena.

Senare på eftermiddagen var det mannens tur som även han leddes in med handfängsel iklädd häktets gröna kläder. Han häktades också på sannolika skäl.

– Han förnekar, och det väldigt bestämt. Vi delar inte beslutet och anser att det finns skäl att överklaga och få det prövat av hovrätten, säger försvarsadvokaten Thomas Olsson till SVT efter förhandlingen.

Mannen är officer med hög rang och jobbar nu med försvarsfrågor på en annan myndighet. Han har en lång karriär med uppdrag inom bland annat den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

Pågått från juni

Enligt åklagarna Per Lindqvist och Mats Ljungqvist ska den misstänkta brottsligheten ha pågått från 1 juni i år fram till gripandet i tisdags, brottsplatsen beskrivs som Storstockholmsområdet.

SVT har tagit del av en maskad anmälan från Säpo som indikerar att utredningen påbörjades i år, anmälan är registrerad i maj 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.