Misstänkta terrorparet lurade svenska myndigheter

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Migrationsverket var de afghanska medborgare, men säkerhetspolisen har nu konstaterat att det inte stämmer. Paret som misstänks för stämpling till terrorbrott är medborgare i Iran.

– De har sedan de kom till Sverige åberopat falska identitetshandlingar gentemot alla svenska myndigheter som de varit i kontakt med, säger åklagaren Hans Ihrman. 

I början av april grep Säkerhetspolisen en man och en kvinna i en stockholmsförort misstänkta för stämpling till terroristbrott. Sedan dess har förundersökningen mot paret, som nekar till brott, fortsatt och allt fler detaljer klarnat.  

– De har andra medborgarskap och helt andra identitetsuppgifter än de uppgett och vi har fått bekräftat de misstankar vi hade från början i den delen, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål. 

Varken de uppgifter de angett till Migrationsverket om ålder eller medborgarskap stämmer, enligt säkerhetspolisens utredning.  

- De har lyckats gå under radarn och har på olika sätt inte velat kännas vid att de har någon som helst koppling till Iran. Nu är de helt plötsligt tio år äldre och har helt andra namn, säger Hans Ihrman. 

Gått under falska namn en längre tid

Enligt de uppgifter som SVT har tillgång till har de varit i Sverige sedan 2017, sen dess ska de ha använt falska identitetsuppgifter. 

– De har sedan de kom till Sverige åberopat falska identitetshandlingar gentemot alla svenska myndigheter som de varit i kontakt med, säger Hans Ihrman.  

Exakt vad de är misstänkta för att ha planerat vill åklagaren idag inte berätta. Men det rör sig inte om spionage.  

- Just flyktingspionage har ju kopplats till Iran tidigare men här finns det inga sådana uppgifter. 

Planerade våldshandling

Rubriceringen är stämpling till terroristbrott.  

-  Det jag kan säga är att de på något sätt är delaktiga i en planering av att utföra en våldshandling eller allmänfarlig handling som kan bedömas utgöra terroristbrott i Sverige, säger Hans Ihrman.  

Enligt honom ska de också ha agerat tillsammans med en annan part.  

– De har i vart fall med den här andra parten beslutat, erbjudit sig eller åtagit sig att på något sätt delta i en handling som kan bedömas som terrorbrott, säger Hans Ihrman.  

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under påskhelgen slog Säkerhetspolisen till mot ett par som nu sitter häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott. SVT:s reporter Aris Velizelos har sammanfattat vad vi vet om fallet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer