Jämfört med importerat kött får det svenska konventionella köttet ganska bra betyg i Köttguiden. Men användning av bekämpningsmedel, ocertifierad soja som foder och för lite tid ute för djuren ger gult ljus. Köttbranschen slåss med näbbar och klor mot billigt importkött och kämpar med lönsamheten. Att i det läget framställas som halvbra kan ge kunderna en annan bild av det svenska köttet än den branschen vill ge av en bättre produkt.
– Det finns så många värden kopplade till det svenska köttet. Vi behöver varenda klöv ute i det svenska landskapet för att hålla det öppet för den biologiska mångfaldens skull.
Inte en rättvisande bild
Maria Forshufvud pekar också på att guiden inte jämför antibiotikaförbrukning i olika länder.
– Det är vår mest allvarliga kritik mot Köttguiden. Antibiotikaförbrukningen är ett otroligt väsentligt mervärde för det svenska köttet. Vi vet att vi har en mycket låg förbrukning i Sverige baserat på att vi har friska djur.
WWF menar att det saknas bra statistik på antibiotika per djurslag men kommer att ta med det i guiden i framtiden om det går. Men det finns statistik på landsnivå.
– I den här guiden som ska hjälpa mig att välja kött borde det ingå redan nu, säger Maria Forshufvud.
Kommer den här guiden hjälpa eller stjälpa svenskt kött?
– Den hjälper det svenska köttet naturligtvis, men den ger som sagt inte en rättvisande bild.
Men behöver då inte svenskt kött en spark i baken för att bli ännu lite bättre?
– Svenskt kött har hela tiden tuffa mål att jobba mot och vi har en tuff konkurrens. Det i sin tur driver den svenska köttproduktionen så den utvecklas ständigt.