För varje tusenlapp som kunden betalar kan Vattenfall kassera in en vinst på hela 243 kronor, visar SVT:s granskning. Foto: TT/Montage

Monopol – guldgruva för Vattenfall

Uppdaterad
Publicerad

Statliga Vattenfall tjänar nu mest på sin monopolverksamhet, elnätet, där vinsten har exploderat de senaste åren. För varje tusenlapp som kunden betalar kan Vattenfall kassera in en vinst på hela 243 kronor, visar SVT:s granskning.

Ingalill Eklöf är en av Vattenfalls 800.000 elkunder och trots att elpriset har gått ner har hon inte märkt av det på räkningen. För det pris som hon betalar för abonnemanget för att få hem sin el har gått upp kraftigt.

– Det stiger hela tiden, framför allt abonnemangskostnaden. Då det gäller elen finns det ju konkurrens så det har man ju koll på och kan få ner. Men på abonnemanget ökar priset hela tiden.

Och Ingalill förstår inte hur det kommer sig att priset på abonnemanget stigit så kraftigt.

Höjd abonnemangsavgift

För Vattenfall har de kraftigt höjda abonnemangsavgifterna blivit en guldgruva. De senaste sex åren har det skett en vinstexplosion för Vattenfall eldistribution som har hand om elnätet. Vinsten har ökat med hela 908 procent, till två miljarder 243 miljoner kronor för år 2012.

– Det kan verka vara mycket men det är energimarknadsinspektionen som sätter ramarna för vad vi kan ta, säger Vattenfalls koncernchef Øystein Løseth.

Tjänar mest

Vattenfalls vinst beror på att man har monopol på eldistributionen i stora delar av landet och det är alltså den statliga myndigheten energimarknadsinspektionen som har godkänt de stora prisökningarna.

Och monopolverksamheten elnätet har nu blivit det affärsområde där Vattenfall tjänar allra mest. SVT har gått igenom Vattenfalls samtliga bolag i Sverige som har en omsättning på över 100 miljoner kronor och finns det inget annat bolag där koncernen har lika höga marginaler som på Vattenfall eldistribution. För varje tusenlapp som kunderna betalar är 243 kronor ren vinst för bolaget.

– Nu är eldistribution ett område där vi har goda marginaler, men om man ser på avkastningen så är den normal i förhållande till det kapital som vi investerar i näten, säger Vattenfalls koncernchef Øystein Løseth.

Kritik

Men Vattenfall får kritik från Hyresgästföreningen:

– Det tycker jag är ett väldigt gott exempel på hur man utnyttjar sin monopolställning, när det gäller att förfoga över näten och göra det på ett sätt som ingen uppenbarligen kan göra någonting åt, säger Barbro Engström, förbundsordförande för Hyresgästföreningen.

Även Ingalill Eklöf är kritisk.

– Det är för jäkligt, säger hon. Det är verkligen dåligt. Vattenfall är ett statligt företag, vilket jag tycker gör det ännu sämre än om det varit ett privatägt företag för då har man på något sätt större förståelse för att de vill tjäna pengar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.