19-årige Sibusio trotsar farorna med guldgrävandet: ”Jag behöver pengarna” Foto: Johan Ripås/SVT

19-årige Sibusiso riskerar livet i Sydafrikas stängda gruvor

Uppdaterad
Publicerad

Johannesburg i Sydafrika grundades i guldrushens dagar i slutet av 1800-talet. Guldet har länge varit en stor inkomstkälla i staden och för Sydafrika, men i dag har mängder av gruvor stängt ner.

Men under Johannesburg finns hundratals mil av gruvgångar kvar och illegala gruvarbetare har börjat ta sig ner i tiotusental och söka efter guld. Det är en livsfarlig verksamhet där många liv har gått till spillo.

– Jag behöver pengarna. Det är det här jag kan, säger Sibusiso Mlambu.

Källa för inkomst när jobben är få

Sibusiso är 19 år och i fyra år har han jobbat som illegal gruvarbetare, eller ”zama zamas” som de kallas. Han kommer från en gruvsläkt, precis som många andra illegala gruvarbetare. Man har lärt sig jobbet av sina fäder och även om det är olagligt att gräva efter guld på det här sättet erbjuder det en inkomst i ett land där jobbalternativen inte är många.

Även om gruvbolagen har bommat igen finns det guld kvar i marken. Sibusiso och hans vänner känner de nedlagda gruvornas gångar väl. När de tar sig ner stannar de en hel vecka under marken, ibland längre.

Många dödsoffer i de mörka tunnlarna

Sibusiso visar mig en av tunnlarna som de grävt för nå ner till gruvschakten. I de vindlande gångarna under jorden råder ett kompakt mörker. Men med hjälp av lampan på min kamera kan jag se hur han arbetar. 

– Vi letar efter svarta stenar. Det är i dem guldet finns, säger han.

– Jag stannar inte längre än nödvändigt under marken. Det kommer ständigt rapporter om illegala gruvarbetare som förlorat sina liv i rasmassor. Vid ett tillfälle förra året omkom 40 arbetare i en olycka.

De guldhaltiga stenarna krossar och sedan vaskas guldet fram. På en dag kan de tjäna uppemot fem hundra kronor.

– Men många andra dagar hittar vi ingenting, säger Sibusiso.

Runt hela Johannesburg syns åsar med restprodukter från gruvarbetet, efter att man krossat stenarna och vaskat fram guldet. Foto: Johan Ripås/SVT

Gängkrig stort hot

Man räknar med att det finns omkring 30.000 illegala gruvarbetare i Sydafrika. Och myndigheterna satsar hårt för att stoppa utvecklingen.

– Polisen kommer ibland, men då gömmer vi oss i gruvgångarna, säger Sibusiso Mlambu.

Men det är inte polisen som utgör det största hotet. För några dagar sedan hittades sju unga män ihjälskjutna nära en gruva här i Johannesburg. Troligtvis mördade i ett uppflammande gängkrig i kampen om guldet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.