Miljöpartiets Maria Ferm. Foto: TT

MP om S flyktingpolitik: Sverige kan bättre än att låta splittrade familjer leva isär

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen berättade Socialdemokraterna att de vill skärpa flyktingpolitiken på en rad områden. Skärpningar som Miljöpartiet tar avstånd ifrån.

Socialdemokraternas regeringspartner, Miljöpartiet, sågar Socialdemokraternas utspel om en mer restriktiv flyktingpolitik. Till SVT Nyheter säger Miljöpartiets talesperson för migration, Maria Ferm, att förslagen visserligen inte är förvånande men att det är helt fel väg att gå.

– Det här är en linje som Socialdemokraterna stått för i många år. Vi i Miljöpartiet har å andra sidan stått för en mer humanistisk linje där vi vill att familjer ska kunna återförenas och där personer inte ska avvisas till otrygga länder. Sverige kan bättre än att låta splittrade familjer leva isär, säger Maria Ferm (MP).

”Alla barn har rätt till skolgång”

Inget konkret förslag om att dra in rätten till skola för papperslösa fanns med bland dagens förslag, men Stefan Löfven sa att han tycker att barn som fått avslag på sin asylansökan inte ska kunna gå i svensk skola, utan i första hand återvända. Maria Ferm (MP) kritiserar uttalandet: 

– Alla barn ska ha rätt till skolgång och sjukvård. Det är viktigt att vi som arbetar för humanism och medmänsklighet nu står upp för det.

”Det finns nog flera som inte känner igen sig”'

Att en S-riksdagsledamot lämnar sin post i protest mot den skärpa flyktingpolitiken kommenterar Miljöpartiets Maria Ferm med att det finns många åsikter inom socialdemokratin. 

– Det finns nog flera som inte känner igen sig i den politik som presenterades i dag, säger hon.

Moderaterna är nöjda

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson välkomnar å andra sidan dagens besked och skriver i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter att ”Det nu finns förutsättningar för en långsiktig, hållbar och stram migrationspolitik” och att en blocköverskridande överenskommelse borde kunna diskuteras redan före valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.