Muhammedteckningar i hetluften

Uppdaterad
Publicerad

Lars Vilks rondellhundsbilder av Muhammed har rört upp känslor. Men det är inte första gången satiriska teckningar av muslimernas profet Muhammed skapar oro.

Danska Jyllands-Postens publicering av tolv satiriska teckningar föreställande profeten Muhammed 2005 startade en våg av protester från stora delar av den muslimska världen.

Handelsbojkott och dödshot

Lars Vilks

Den 30 september 2005 publicerade den största danska morgontidningen Jyllands-Posten tolv teckningar av profeten Muhammed. De publicerades tillsammans med en text som handlade om yttrandefrihet och att muslimer precis som alla andra i Danmark får stå ut med att religiösa känslor kan förlöjligas.

Publiceringen resulterade i jättedemonstrationer varav flera med dödlig utgång. Danska flaggor brändes, dansk representation i muslimska länder attackerades och handelsbojkotter följde. Bl a ledde de tolv karikatyrerna till en bojkott av Arlas produkter vilket fick företaget att publicerades helsidesannonser i regionens dagstidningar där Arla tar avstånd från teckningarna.

Saudiarabiens ambassadör kallades hem från Danmark, och den danske statsministern ombads vidta åtgärder mot tidningen.

Teckningarna som förlöjligade profeten uppfattades från muslimskt håll som djupt kränkande. De ansågs vara rasistiska och strida mot trosfriheten.

Mannen som stod i skottlinjen i den muslimska världen var dödshotade Flemming Rose, tidningens ansvarige kulturredaktör. Han vek aldrig från åsikten att det var rätt att publicera eftersom yttrande- och åsiktsfriheten är helig i ett demokratiskt och sekulariserat samhälle.

Muhammed som rondellhund

Konstnären Lars Vilks tre bilder på profeten Muhammed som rondellhund skulle ursprungligen ställas ut i Värmland. Efter ett nej där gick turen till konstskolan Gerlesborg i Bohuslän. När teckningarna också refuserades där publicerade tidningen Nerikes Allehanda dem bredvid en ledarkrönika. Texten handlade om yttrandefriheten och Vilks bilder.

Tidningen har därefter fått motta officiella protester från både Iran och Pakistan. Det har också utlöst flera demonstrationer lokalt i Örebro. Hundratalet muslimer som demonstrerade förra veckan krävde förbud för kränkningar av profeten Muhammed och en ursäkt från Nerikes Allehandas ansvarige utgivare Ulf Johansson. Men chefredaktören står för sin publicering och hoppas istället på fortsatt dialog.

Lars Vilks

Lars Vilks är en svensk konstnär och konstvetare. Hans mest kända verk hittills är drivvedskonstruktionen Nimis (1980) ett gigantiskt verk uppfört på Kullaberg. Verket har föranlett uppmärksammade domstolsprocesser eftersom det utan tillstånd uppförts i ett naturreservat.

NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lars Vilks

Mer i ämnet