Fyra avsnitt av en podcast om klimatsmarta val kostade Naturvårdsverket 470 000 kronor. Foto: Jessica Gow/Maja Suslin/TT

Myndighet la halv miljon kronor på podcast

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket betalade 470 000 kronor till flera produktionsbolag för fyra avsnitt av en podcast om klimatsmarta val, skriver Dagens Nyheter som granskat myndigheters podcastbeställningar.

Kostnaden per avsnitt är den högsta bland de granskade myndigheterna. Naturvårdsverkets ”Prat om klimat” hade sedan ungefär 2 400 uppspelningar i genomsnitt.

– Vi är inte riktigt nöjda. Vi skulle vilja att fler lyssnade på poddarna för att vi skulle säga att det var effektivt. Det är det som gjort att vi inte valt att gå vidare just nu i alla fall, säger kommunikationschefen Berit Oscarsson till Dagens Nyheter.

Har lagt ner produktionen

En annan myndighet som lanserat en podcast är Svenska Institutet, som 2017 gav ut podden ”Swedishness” och betalade drygt 60 000 kronor per avsnitt. När podden var färdig hade den ungefär 2 000 lyssningar i genomsnitt. Båda myndigheterna har nu lagt ned sin podcastproduktion.

Även exempelvis Skatteverket och Skolverket har poddar, dock med en lägre kostnad per producerat avsnitt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.