Foto: svt

Ny drog lamslår Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Drogen MDPV, som köps på nätet, har gjort missbrukarna våldsamma och paranoida i Västerås. Men drogen bedöms inte som den farligaste sorten av narkotika av Högsta domstolen, och nu kräver polisen att drogers farlighet ska avgöras av ett särskilt vetenskapligt råd.

Västerås kallades tidigare för ”pulverstaden”, eftersom här har missbrukats amfetamin sen 1970-talet. Men under det senaste halvåret har något hänt. En ny nätdrog har tagit över hela marknaden och den liknar inget staden upplevt tidigare. Plötsligt har både de gamla amfetaministerna och de unga som är ute efter en partydrog börjat ta samma preparat – MDPV.

Drogen är centralstimulerande och påminner om amfetamin, men har dessutom en kraftig hallucinogen effekt och är mycket svår att dosera.

MDPV

Det gör att antalet påverkade personer som tvingats till sjukhusvård ökat kraftigt.

– De kommer in och verkar adekvata och stabila, bara för att plötsligt bli mycket aggressiva, hota personal och slå sönder väntrum, säger Robert Olsson, chef vid Beroendecentrum

Hårt belastat sjukhus

Både akutmottagningen och vuxenpsyk vid Västmanlands sjukhus i Västerås är hårt belastade och personalen är pressad.

MDPV ger inte bara psykosliknande tillstånd, den kan även leda till livshotande kroppsliga tillstånd som hjärtstopp och feber över 40 grader. Flera missbrukare har tvingats till långvarig vård i respirator.

– Det här liknar ingen annan drog, säger Robert Olsson.

Facket har kopplats in och många uppger att de är rädda för att behandla de psykotiska missbrukarna, enligt Pernilla Blomkvist, sjuksköterska på akutmottagningen.

– Ännu har ingen i personalen skadats, men vi ser det som en tidsfråga, säger hon.

Den nya drogen började bli vanlig i höstas i Västmanland, uppger narkotikapolisen. Sedan dess har 224 beslag av MDPV gjorts och under samma tid har amfetaminbeslagen minskat till nästan noll.

I nuläget förekommer drogen i flera mellansvenska städer, men Västerås och Norrköping är hårdast drabbade.

Viktig farlighetsbedömning

När en drog som köps på nätet narkotikaklassas brukar den bli ovanligare, men det gäller inte MDPV. I sin kemiska struktur liknar den de båda andra nätdrogerna Meferdron och Butylon.

I juni förra året kom en dom från Högsta domstolen där farligheten hos just närbesläktade Meferdron diskuteras. Där skriver rätten att det råder osäkerhet kring riskerna och att drogen därför är svårbestämd vad gäller farlighet.

I ett särskilt yttrande från ett justitieråd skrivs att man i farlighetshänseende inte kan göra någon särskild skillnad mellan den här typen av droger och amfetamin.

För narkotikapoliserna i Västerås är det en obegriplig slutsats.

– Under mina 30 år som polis har jag aldrig sett en liknande drog, säger narkotikapolisen Lars-Erik Lundberg.

Vetenskaplig grupp

Syftet med HD-domen är att se till att personerna som befinner sig högst upp i narkotikaförsäljningen döms till de hårdaste straffen, men samtidigt diskuteras alltså farlighetsbedömningar ingående.

Just det har professorn i beroendeforskning Fred Nyberg vid Uppsala universitet reagerat på. Han var kallad som expertvittne i domstolen och är kritisk till hur vetenskapliga frågor som drogers farlighet blir till debattämnen i domstol, snarare än ämnen för vanlig vetenskaplig utvärdering.

-Jag skulle hellre se en bred tvärvetenskaplig grupp som inför rättegångar ger vägledande uttalanden. Dessutom skulle den här expertgruppen kontinuerligt hålla reda på alla nya droger och snabbt kunna hjälpa och informera myndigheter som kommer i kontakt med dem, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MDPV

Mer i ämnet