Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsepidemiologen om det nya hepatitviruset: ”Vi undersöker orsaken bakom det” Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

FHM: Nio fall av akut hepatit utan känd orsak hos barn

Uppdaterad
Publicerad

Nio misstänkta fall av leverinflammation, akut hepatit, med okänd orsak hos barn har rapporterats till Folkhälsomyndigheten. Liknande fall har upptäckts i flera andra länder och nu uppmanas vårdgivare att vara uppmärksam på misstänkta fall.

Det finns olika typer av virusorsakad hepatit som benämns från A till E. Gemensamt är främst symptom från levern. Det som nu rapporterats till FHM är nio fall av akut hepatit, där orsaken inte är känd. Enligt Anders Lindblom, som är statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är det en sällsynt sjukdom.

–Då har man uteslutit de kända infektionerna som kan ge en inflammation i levern. Sen finns det andra orsaker som man ska utesluta, exempelvis förgiftningar, det kan vara autoimmuna sjukdomar, det kan vara medfödda sjukdomar. Alla de kända infektionerna som orsakar hepatit ska uteslutas, säger Anders Lindblom till SVT Nyheter.

Nio fall spridda över landet

Det har även förekommit liknande fall i andra länder, bland annat Storbritannien. I Sverige insjuknade personer under november 2021 till april 2022 och fallen finns spridda över landet. 

– I något fall har det gått till levertransplantation och det är väldigt allvarligt men det är också sällsynt. I Storbritannien där de har närmare 170 fall tror jag det är elva fall av barnen som behövt levertransplanteras. I fåtal fall kan det bli en allvarlig sjukdom, men från Storbritannien, som har flest fall, har man inte rapporterat några dödsfall i nuläget.  

Nu uppmanar FHM vårdgivare att rapportera in misstänkta fall hos barn under 17 år, där man inte hittar orsaken till leverinflammation. Myndigheten rapporterar sedan vidare till Europeiska smittskyddsmyndigheten och fallen utreds för att se om det finns någonting som kan förklara orsaken till sjukdomen.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer