• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lisebergs och Gröna Lunds vd:ar intervjuades av Karin Moberg i SVT Nyheters direktsändning. Foto: SVT, Lars Pehrson/SvD/TT

Nöjesparkerna om att inte få öppna i sommar: ”En stor besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Nöjesparkerna får inga lättnader när det kommer till restriktionen om max 50 personer på samma plats.
– Det var inte vad jag väntade mig, vi har visat för regeringen att vi kan öppna på ett ansvarsfullt sätt, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund.

Efter en lång väntan på besked om Sveriges nöjesparker kommer att få öppna för sommaren eller inte, meddelade regeringen under måndagen att de tvingas fortsätta hålla stängt under sommaren och coronapandemin.

– Det är väldigt frustrerande, det var inte det vi hade hoppats på. Det är väldigt allvarligt läge inte bara för Liseberg utan för hela branschen, säger Andreas Andersen som är vd för Liseberg i Göteborg i SVT:s direktsändning.

Han tycker att det är konstigt att regeringen inte haft en bättre plan för landets nöjesparker.

– Vi har haft en dialog med myndigheterna under de senaste tre månaderna och inte kunnat få besked. Det är märkligt att Sverige är det enda land i Europa som inte har en plan för att kunna öppna nöjerparkerna.

Stor ekonomisk förlust

Liseberg har ungefår två miljoner gäster under en säsong och 800 miljoner i omsättning.

– Det betyder en enorm förlust, det är nu vi ska tjäna de pengarna, och har vi inte den möjligheten är det ett väldigt allvarligt läge, säger Andreas Andersen.

Han uppskattar att det är mellan 5 -6 000 sommarjobb som slopas i branschen som helhet och specifikt för Liseberg handlar det om ungefär 2 500 jobb.

Exakt vad som händer nu för Lisebergs del återstår att se. Enligt Andersen handlar det om att tänka om och tänka till.

”En konstig bedömning”

Magnus Widell är vd för Gröna Lund och hade inte väntat sig det negativa beskedet.

– Det är en stor besvikelse. Jag tycker vi har gjort ett gediget arbete ifrån Svenska nöjesparksföreningen där vi tagit fram ett ansvarsfullt öppnande och visat för regeringen att vi kan öppna våra parker i utomhusmiljö som har stora ytor på ett ansvarsfullt sätt. Det tycker jag inte att man har tagit till sig alls.

För Gröna Lund handlar det om 1 500 sommarjobbare som inte får jobba, men främst handlar det om stora ekonomiska förluster för bolaget.

– Det kommer kosta på i flera år framöver att betala tillbaka den lånebörda som vi har behövt ta på oss, jag kan tänka mig att det kommer ta mellan tre och fem år.

Ser du att det finns en poäng i regeringens besked?

– Jag har största respekt för det arbete som görs för smittospridningen, men jag tycker att det här ändå det är en konstig bedömning med tanke på att till exempel shoppingcenter får hålla öppet, säger Magnus Widell till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer