Nomader på bluesturné

Uppdaterad
Publicerad

Det hyllade nomad-buesbandet Tinariwen från Mali är i Göteborg. 4600 kilometer hemifrån pratar de om konflikten i hemlandet som inte fått dem att vilja flytta.

Många har jämfört Tinariwens musik med blues. Och även om deras influenser kommer från Sahara och inte har något med bluesen från andra sidan Atlanten att göra så finns stora likheter. Inte minst i benämningen av musiken. På deras språk Tamashek kallas genren för Assouf, som betyder saknad.

Bildades bland rebeller

Bandet bildades 1979 bland tuareg-rebeller i Saharaöknens flyktingläger, och började snart kallas Tinariwen – pojkarna från öknen. Sångerna handlar om deras folks kamp för sina traditioner och värden. En kamp som nu vuxit till en konflikt som tvingat en kvarts miljon människor på flykt i hemlandet.

– Det går inte att förklara. Där finns songhai, araber, bambara, tuareger... Det är ett komplext problem. Vi förstår inte ens själva längre konfliken, säger Said Ag Ayad trummis i Tinariwen.

Bor i öknen

Bandet har rönt flera internationella framgångar, bland annat vunnit en grammy för bästa världsmusik. Men när turnén är slut åker de alltid tillbaka till tältlägren i Sahara.

– Man kan vara berömd även om man bor i öknen, säger bandets sångare och gitarrist Abdala Alousaini.

I lördags spelade bandet på Clandestino-Botnik-festivalen utanför Hamburgesund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.